Zaharova: Pokušavamo da pomognemo Srbiju jer nas moli 1Foto: printscreen/Youtube

Moskva vidi probleme sa kojima se suočava Srbija i pokušava da pomogne u tome za šta je Beograd moli, ali neće da komentariše poteze srpskog rukovodstva, jer za to treba pitati građane koji su ga izabrali, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnoj nedeljnoj konferenciji za novinare, ona je time odgovorila na pitanje Dejana Berića, koji se predstavio kao novinar ruskog portala, a inače je srpski državljanin koji je kao snajperista ratovano u Donbasu, u Ukrajini, na strani proruskih pobunjenika.

Berić je upitao Zaharovu da li Moskva smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „trojanski konj“ u rukama Zapada.

On je naveo da su „srpska vlada i takozvana opozicija ljudi koji rade za Zapad“, da predsednik Srbije izjavljuje o vojnoj neutralnosti Srbije ali da se u Ministarstvu odbrane Srbije nalazi predstavništvo NATO, da vojnici Alijanse imaju potpuni imunitet na teritoriji Srbije a da rusko-humanitarni centar nije ni dobio diplomatski status.

„Vučić dolazi u Rusiju tražeći pomoć po pitanju Kosova i u Briselu potpisuje sporazume koji daju mogućnost Kosovu da dobije nezavisnost. Štampa u Srbiji je pod kontrolom CIA koji vredjaju Rusiju i njenu vladu. Ako pogledamo to što se dešava u Srbiji, kako naša Vlada podržava Zapad ispunjavajući njihove naloge da li vam se čini da je Vučić trojanski konj koji treba da posvadja i srpski i ruski narod“, upitao je Berić.

„Ja Vučića ne bih upoređivala sa nekim konjem, čak ni trojanskim. Ja imam druge aocijacije, više ljudske. Hajde da postavljate pitanja kako se ponašaju srpski političari i zvaničnici njima direktno“, rekla je Zaharova.

Ona je navela da Rusija vidi probleme sa kojima se suočava Srbija i da pokušava da pomogne u tome u čemu je Beograd moli.

„Polazimo od toga da po molbi Srbije, koja je zasnovana na interesima srpskog naroda, branimo međunarodno pravne osnove situacije oko Kosova, činimo to dugi niz godina, pri tom to ne činimo to zbog naših interesa, već na molbu Beograda. A što se tiče srpskog rukovodstva, kojeg bira narod, to pitanje uputite njemu“, rekla je Zaharova.

U jednom od intervjua ruskim medijima Berić je rekao da je srpski državljanin i da mu preti 17 godina zatvora zbog učešća u vojnim operacijama na teritoriji strane države.

Berić je danas drugi put prisustvovao konferenciji za novinare u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, a i prethodno je imao priliku da postavi pitanja Zaharovoj u vezi sa sukobom na istoku Ukrajine i ruskog stava po pitanju Kosova, što je izazvalo oštre komentare u ukrajinskim medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari