Žaje: Proces evropskih integracija Srbije se presporo razvija 1Luca Jahier/Twitter

Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Luka Žaje (Luca Jahier) izjavio je danas u Beogradu da se proces evropskih integracija Srbije presporo razvija i da je potrebno naći način za njegovo ubrzanje.

„Ako imamo u vidu kada su pristupni pregovori počeli, možemo da kažemo da je taj proces prespor. Ako uzmemo u obzir proces integracije ka EU i evropsku perspektivu Balkana, definitivno idemo presporo i moramo naći način da ubrzamo taj proces“, rekao je Žaje agenciji Beta.

Predsednik EESC, savetodavnog tela EU, kazao je da je odgovornost vlade da nadje način da ubrza ispunjavanje uslova u okviru pregovaračkih poglavlja i dodao da u suprotnom postoji rizik od daljih podela u društvu.

Govoreći o stanju u oblasti vladavine prava, Žaje je ocenio da su srpske vlasti načinile „neka važna poboljšanja“ kad je reč o zakonskom okviru, ali da je potrebno znatno poboljšati primenu zakona.

Podsetio je da je pitanje vladavine prava deo jednog od ključnih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU i da mu Unija poklanja posebnu pažnju.

Žaje je naveo da po pitanju slobode medija Srbija „nije najgori primer“ medju zemljama koje pregovaraju s EU o članstvu.

„Sloboda medija je ključna sloboda, uz slobodu udruživanja. Ona mora da bude podržana i svaki napad na slobodu medija mora da bude jasno osudjen. Bez slobode medija, nema razvoja javnog prostora ni protivteže moći institucija, više nego potrebne u otvorenoj demokratiji“, kazao je predsednik EESC.

Žaje je rekao da u Srbiji postoji velika socijalna polarizacija i ocenio da treba još mnogo da se uradi na povećanju plata, poboljšanju perspektive za mlade i privlačenju novih investicija.

„Srbija i druge zemlje regiona imaju veoma dobre ekonomske rezultate, ali problem je što oni ne doprinose poboljšanju socijalne situacije za sve delove društva. Na tome treba raditi kako bi se izbegle dalje podele u društvima regiona“, kazao je.

Žaje, koji u Beogradu boravi kao specijalni gost inicijative Europa nostra, posvećene pitanjima kulturnog nasledja, rekao je da srpske vlasti treba da saslušaju i budu otvorene za dijalog s onima koji izražavaju sumnju i kritikuju projekat izgradnje gondole u Beogradu, od Kalemegdana do Ušća.

„Bez ulaženja u tehničke detalje projekta, mislim da bi dobar savet vladi bio da sasluša i otvori dijalog sa snagama angažovanim u oblasti kulture, zaštite nasledja, arhitekture. Ako ne slušate najveće stručnjake za to pitanje, imaćete problem. Ne možete samo ignorisati, to ne radimo u normalnom demokratskom dijalogu“, kazao je Žaje.

On je rekao da veliki deo naučne i kulturne zajednice Srbije izražava zabrinutost zbog tog projekta i da velika konfrontacija koja postoji po tom pitanju ukazuje na značaj kulturnog nasledja koje je deo nacionalnog identiteta i evropske istorije.

Dodao je da će vlada doneti konačnu odluku o izgradnji gondole, da razume da ona ima interes da poboljša turističku ponudu, ali da treba da „sluša različite glasove kada dolaze od kompetentnih ljudi“.

Žaje je kazao i da moguće posledice tog projekta treba da procene stručnjaci i dodao da u mnogim delovima Evrope postoje slučajevi uništavanja kulturnog nasleđa.

„U mnogim delovima Evrope, kada nađete dobar način da očuvate kulturno nasledje, a da otvorite to mesto za turiste, to je dobitna situacija za sve. Ali to mora da bude učinjeno uz balans izmedju očuvanja kulturnog nasledja i otvaranja nekog lokaliteta za veći broj građana“, naveo je predsednik EESC.

Delegacija stručnjaka inicijative Europa nostra boravi ovih dana u Beogradu kako bi se upoznala s projektom izgradnje gondole na Kalemegdanu i ukazala na posledice po kulturnu baštinu Beograda, Srbije i Evrope, ukoliko taj projekat bude nastavljen. Europa nostra je panevropska federacija za kulturno nasleđe koja predstavlja organizacije gradjana koje rade na očuvanju kulturnog i prirodnog nasleđa Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari