Zajednička vlast SNS i SPS ulazi u desetu godinu vladavine 1Foto: EPA/ANDREJ ČUKIĆ

Vladavina SNS i SPS danas 27. jula ulazi u svoju desetu godinu.

Pre devet godina 142 poslanika vladajuče kolaicije, koju su činili kao stožerni partneri činili SNS, SPS i URS, i 72 glasa protiv, izglasalo je vladu na čelu sa Ivicom Dačićem, liderom socijalista. Vlada je imala 17 resora i 19 članova. Aleksandar Vučić, izabran je za ministra odbrane i prvog potpredsednika vlade, a ostaće upamćeno da je Vučić sa funkcije prvog potpredsedika praktično vodio vladu i bio njen premijer u senci.

Dačić za Danas kaže da će ovu vladu pamtiti po istorijskom događaju za Srbiju.

– Pamtiću po otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU, jer se to tada desilo – rekao nam je Dačić. Upitan da li pamti potpisivanje Brisleskog sporazuma, on odgovara da je „to bio samo jedan segment koji je omogućio otvaranje pregovora, što je istorijski događaj za Srbiju“.

Dačić je, podsetimo, u izbornoj noći 6. maja u sedištu SPS, rekao da se možda ne zna ko će biti predsednik Srbije, ali da se zna ko će biti premijer, aludirajući na činjenicu da u velikoj meri upravo od njega zavisi formiranje nove Vlade Srbije, ali i pobednik drugog kruga predsedničkih izbora.

A posle izbora na mesto premijera, Dačić je poručio je da bez ekonomskog oporavka zemlje neće biti lako dostići nijedan postavljeni cilj.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem i Mlađanom Dinkićem, poručio da će vlada sigurno delovati kao tim, i u njoj neće moći svako da radi šta hoće.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti bezbedna zemlja i da su naprednjaci ušli u vladu kako bi ostvarili taj i druge ciljeve i pokušali da donesu promene građanima Srbije. Tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić upozorio je da novu Vladu očekuju ogromni izazovi zbog katastrofalnih finansija i teške privredne situacije, ali da ipak veruje u mogućnost stabilizacije, a zatim i ekonomskog preokreta.

Ova vlada je rekonstruisana 3. septembra 2013. kada su iz nje sklonjeni ministri URS Mlađana Dinkića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari