Zakon o državnoj izbornoj komisiji trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije u septembru, saznaje Danas u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Vlada bi trebalo da usvoji predlog ovog zakona polovinom jula.

Dok se državna izborna komisija, kao nezavisna institucija sastavljena od stručnjaka ne formira, Republička izborna komisija će ostati telo zaduženo za organizovanje i kontrol izbornog procesa. RIK čine predstavnici parlamentarnih političkih stranaka, koje od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji do danas same sebe kontrolišu. Paradoks je i to što članovi RIK, predstavnici partija, sami određuju koliko će novca dobiti za svoj rad.

Upravo zbog afere oko isplate višemilionskih naknada za rad stranačkih ljudi u RIK i ostavki koje su u februaru neki od njih pod pritiskom javnosti morali da podnesu, Skupština Srbije je na jučerašnjoj sednici izabrala novog predsednika, zamenika sekretara i 13 članova i zamenika članova Izborne komisije. Sudiju Sonju Brkić na čelu RIK nasledio je Predrag Grgić, advokat iz Zrenjanina. Grgića su predložili DS i G17 plus. Zamenjeni članovi Izborne komisije su iz redova DS, G17 plus i Srpske napredne stranke. Umesto ministarke pravde Snežane Malović izabrana je Mirjana Arnautović, koji je ranije radila u kabinetu aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, rekao je da ne postoje razlozi za zamenu radikalskih članova RIK i da je iznos novca koji su oni primali bila u skladu sa odobrenim sredstvima.

– Mislim da su sredstva bila velika i treba tačno definisati primanja, ali tvrdim da će članovi RIK iz SRS raditi i besplatno ako to bude trebalo – kaže Todorović. On tvrdi da su radikalski članovi Komisije izabrani ne zbog rodbinskih veza, već zbog stručnosti.

Kao primer partijske samovolje u proglašenju članova RIK mogu da posluže i izvodi iz jučerašnje skupštinske rasprave. Poslanici SRS kritikovali su naprednjake što su umesto Marine Đukanović za novog člana Komisije predložili njenog sina Vladimira Đukanovića. Čule su se i primedbe na račun novog predsednika, a Nada Kolundžija iz Demokratske stranke objasnila je novinarima da Predrag Grgić nije imao nikakve veze s hapšenjem Gorana Kneževića, bivšeg predsednika opštine Zrenjanin i funkcionera DS. Aleksandar Martinović, član SRS, govoreći o najavama formiranja državne izborne komisije ocenio je da je namera da u njoj nema predstavnika opozicije.

Članovi RIK primili su u 2008. godini na ime plata i naknada oko 77 miliona dinara. Najmanja naplaćena suma po članu iznosila je nešto malo više od dva miliona. Posle obelodanjivanja ovih podataka u medijima, svih deset članova RIK izabranih na predlog DS, uključujući i Sonju Brkić, podnelo je ostavke. Njihovim putem pošla su i tri člana iz redova naprednjaka. Ostavku je podneo i jedan član izabran na predlog G17 plus, zbog toga „što bi neko mogao da kaže da je u sukobu interesa, mada nije“.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID i član radne grupe koja je napisala Nacrt zakona o državnoj izbornoj komisiji, kaže za Danas da je RIK partijsko i neprofesionalno telo koje nije sprovodilo zakone, a mnoge njene odluke bile su osporavane. Prema njegovim rečima, Nacrtom zakona o državnoj izbornoj komisiji predviđeno je da se ona temelji na tri ključna principa – nezavisnost, stalnost i profesionalizam.

Nasuprot sadašnjoj situaciji gde članovi RIK odgovaraju isključivo svojim strankama koje raspolažu njihovim mandatima i mogu da ih smene, novim zakonom je predviđeno da političke partije nemaju uticaja na to telo.

– Novim zakonom će se telo zaduženo za organizaciju i sprovođenje izbora profesionalizovati, jer će njegovi članovi biti nezavisni stručnjaci koji poznaju izbornu proceduru. Ono će biti stalno, njegovi članovi će se birati na sedam godina tako da neće zavisiti od političke volje u slučaju smene vlasti. Ideja je da državna izborna komisija postane državni organ i da se strankama onemogući da imaju pristup sprovođenju izbora – objašnjava Vuković.

Šta predviđa novi zakon

* Državna izborna komisija ima devet članova koje bira Narodna skupština, na vreme od sedam godina

* Za člana Komisije može biti izabrano lice koje ima visoku školsku spremu i najmanje devet godina radnog iskustva u organizovanju i praćenju izbora

* Član izborne komisije ne sme da bude član političke stranke

* Najmanje pet članova Komisije moraju biti i diplomirani pravnici

* Sa funkcijom člana Komisije nespojivo je obavljanje druge javne funkcije ili profesionalne delatnosti, izuzev profesure na fakultetu u Srbiji

* Članovi Komisije ne mogu učestvovati u stranačkim aktivnostima i izbornim promocijama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari