Pregovori o članstvu Srbije u EU počeće kasnije ukoliko budu raspisani prevremeni izbori. To nije nužno loše samo po sebi, ali ne vidim zašto Vlada ne bi mogla da opstane ceo mandat ukoliko je dovoljno stabilna – navodi u razgovoru za Danas Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, odgovarajući na pitanje na koji način bi se eventualni pad Vlade Ivice Dačića odrazio na nastavak evropske integracije države.


Naš sagovornik ističe da ukoliko Srbija želi da postane pouzdan partner u pregovorima sa Briselom, treba da ima na umu da će poverenje u nju biti narušeno ako „neprestano kruže glasine o prevremenim izborima“.

– Smatram da je za žaljenje to što u slučaju ozbiljnog skandala, a aktuelna Vlada je već imala nekoliko takvih situacija, niko ne preuzima odgovornost i nijedan ministar nije primoran da podnese ostavku. Transparentnost prema međunarodnim partnerima i odgovornost prema građanima jeste ono što bi trebalo da bude glavni cilj – poručuje Bone.

Komentarišući činjenicu da još nije izabran tim Srbije za pregovore sa EU, direktor KAS objašnjava da je to dugotrajan i komplikovan proces, koji traje duže od jednog ili, verovatno, dva mandata Vlade, zbog čega je značajno „pronaći odgovarajućeg glavnog pregovarača i tim koji je kvalifikovan da obavlja navedeni posao“.

– Mislim da je legitimno napraviti veoma pažljiv odabir kako bi se pronašle adekvatne osobe, i shvatam da to zahteva vreme, naročito u ovako raznolikoj koalicionoj vladi. Ipak, interesantno je primetiti da je s jedne strane Vlada radila veoma naporno i bila vrlo uverena da će dobiti datum za početak pristupnih pregovora, a da se, s druge strane, stiče utisak da nije spremna da ih otpočne, iako je želela da to što pre učini. Takva situacija pokazuje da nam je sada potrebna opsežna i dugoročna strategija u vezi sa započinjanjem i napredovanjem u pregovorima sa EU. U suprotnom, oni će dugo trajati – ocenjuje on.

Prema Boneovom mišljenju, predstavnici civilnog društva treba da budu uključeni u pregovarački proces gde god je to moguće, jer će biti neophodno da se sprovedu brojne reforme, u gotovo svim domenima javnog života, koje će uticati na živote svih građana, „bilo da je reč o pravima potrošača, upravljanju otpadnim materijalima ili administrativnim procedurama“.

– Organizacije civilnog društva su važna spona između građana i Vlade. One objašnjavaju šta je nužno učiniti, i, s druge strane, obaveštavaju vlasti o specifičnim pitanjima za koja su zabrinuti građani kada je reč o određenom političkom segmentu. Imam utisak da će samo u slučaju angažovanja civilnog društva biti dovoljno podrške za reforme i pregovore sa EU – zaključuje Henri Bone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari