Zaoralek: Češka spremna da pomogne 1Foto: FoNet/MSP

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek izjavio je da Srbija ima ključni položaj u regionu i da je njena odgovornost za region gotovo najveća i izrazio spremnost da nam Prag pomogne u odnosima sa Kosovom.

Evropska unija (EU) je jak partner što se tiče stabilizacije situacije u regionu, a Češka je spremna da pomogne Srbiji, ne samo po pitanju Kosova, rekao je Zaoralek posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

„Smatram da je naša obaveza da pomažemo Srbiji, koja ima ključni položaj u regionu. Ne radi se samo o odnosu Srbije i Kosova, vidimo da dolazi do različitih tenzija i između drugih i Srbije, a želim da vas uverim da ukoliko smatramo da nije fer, spremni smo da pomognemo, jer nije moguće zloupotrebljavati neku poziciju“, rekao je Zaoralek, odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je jak partner, mnogo više konsolidovan od Kosova, gde je politička situacija krhkija. Zbog toga, vaša odgovornost za ovaj region je, rekao bih, najveća. Ne morate se bojati da ćete ostati sami, kao što i Češka, verujem, nije sama spremna da pomogne. Vaša sposobnost da vodite dijalog će ubuduće biti ključna, a ukoliko se budete trudili, bićemo uz vas, poručio je Zaoralek. On je naveo da, uprkos izazovima,sa kojim je suočena Evropa, ne treba izbegavati temu proširenja. Uverevam vas da ćemo mi biti oni koji će se truditi da Srbija bude što pre na palubi evropskog broda, poručio je češki ministar.

Dačić je ukazao da su bilateralni odnosi dobri i da Češka želi otvoreno da podržava Srbiju, na čemu smo joj zahvalni. On je predočio zainteresovanost Srbije za još boljom ekonomskom sardanjom, iako je ona već na zadovoljavajućem nivou sa godišnjom trgovinskom razmenom od 700 miliona evra, po čemu je Češka 10. spoljnotrgovinski partner Srbije u EU i 14. u svetu.

Povodom migranstske krize, Dačić je rekao da je Srbiji potrebna pomoć međunarodne zajednice. Navodeći da je od početka krize kroz našu zemlju prošlo oko milion ljudi, a da trenutno u Srbiji ima oko 8.000 migranata, Dačić je ukazao da je problem što je tek oko 10 odsto njih iz ratom zahvaćenih zemalaja. Suočeni smo sa činjenicom da EU nema jedinstvenu politiku u tom pogledu i Srbija je često u opasnosti da bude žrtva separatnih poteza pojedinih država, ocenio je Dačić.

Ukoliko ponovo dođe do velike krize, a Mađarsaka, Austrija, Hrvatskla i Slovenija zatvore granice, imaćemo veliki problem, jer toliko broj izbelica ne može da ostane u Srbiji, rekao je Dačić i apelovao na EU i međunarodne organizacije da pomognu u rešavanju migranske krize.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Češke Lubomirom Zaoralekom da njegovu posetu doživljava kao veliku šansu da unapredimo bilateralne odnose i obezbedimo našim građanima bolji život. Nikolić je zahvalio na podršci Češke Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, rekavši da je naša zemlja odlučna da uđe u Evropsku uniju, jer smatra da je to i dalje najbolje rešenje da ostvarimo napredak i bolje standarde, uprkos problemima sa kojima se ta organizacija trenutno suočava.

Govoreći o problemima u pregovorima Srbije sa privremenom administracijom u Prištini, Nikolić i Zaoralek saglasili su se da se mora nastaviti dijalog i očuvati puna bezbednost građana i stabilnost celog regiona, kao i da bi svaka eskalacija problema mogla da poništi sav trud koji je do sada uložen. Zaoralek je naglasio da njegova država, zajedno sa partnerima iz Višegradske grupe, snažno podržava pristupanje Srbije Evropskoj uniji i da je to za Češku veoma značajno pitanje, jer Srbiju doživljava kao strateškog partnera koji značajno doprinosi napretku čitavog regiona, prenela je pres služba predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari