Zaoštrena retorika u funkciji izbornih kampanja 1Foto: EPA/WOLFGANG KUMM

Izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će nam „nezavisna Srpska pasti u krilo kao zrela jabuka“.

Kao i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će srpski odgovor na Izetbegovićevu retoriku „uslediti za nekoliko dana“ stručnjaci za odnose u regionu uglavnom tumače kao „nepotrebno dizanje tenzija“ i nastavak „politike prepucavanja“.

Prema mišljenju sagovornika Danasa, zaoštravanje odnosa na liniji Beograd – Sarajevo i Banja Luka – Sarajevo, pre svega, služi liderima zarad sticanja poena na „domaćem terenu“.

Kako Danas nezvanično saznaje, uprkos najnovijim „varnicama“, neće biti otkazan dolazak tročlanog Predsedništva BiH u Beograd, zakazan za 6. decembar. Naši sagovornici, takođe, objašnjavaju, da bi odluku o priznanju Kosova trebalo da podrže sva tri člana Predsedništva, što se „gotovo izvesno neće desiti“.

 Aleksandar Vučić je juče izjavio da intervjuu Bakira Izetbegovića za Dojče vele „komplikuje mnogo toga u regionu“, te da bi on da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske „završio u Hagu u roku od 15 dana“.

– Radi se o ozbiljnim izjavama sa dalekosežnim političkim i pravnim posledicama nego što iko u Srbiji to može da sagleda… Srbija će pokušati da nađe najbolji odgovor, ali ne verujem da ćemo u bilo čemu imati podršku međunarodne zajednice… Taj intervju nosi brojne promene u dugoročnom smislu, nije samo priča o tome da se nada da će se priznati nezavisno Kosovo i nije samo to da se brani teritorijalni integritet BiH, a da Srbija, uz kafu i ratluk, treba da isporuči delove svoje teritorije, kazao je Vučić nakon posete Spomen sobi kosovskim žrtvama, preneo je FoNet.

Senad Pećanin, sarajevski novinar i publicista, kaže za Danas da se „i u BiH približavaju izbori i retorika nacionalističkih lidera postaje sve više u funkciji predizborne kampanje“.

– Izetbegović i Dodik bratski nabacuju „na volej“ izjave koje raspiruju nacionalizam, ali pri tom garantiraju željene izborne rezultate ovim „zaštitnicima nacionalnih interesa“. Sve je već viđeno, osim razmjera našeg propadanja koje se ne zaustavlja, smatra Pećanin.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, ocenjuje za naš list da se „potpuno nepotrebno i veštački dižu tenzije na relaciji Sarajevo – Banja Luka i Sarajevo – Beograd i čini se da su konkretne izjave koje su podigle prašinu, poput Izetbegovićeve netačno protumačene izjave o njegovom stavu o priznanju Kosova, samo povod za nastavak prepucavanja između državnika“.

– Jasno je da postoje ozbiljni problemi u samoj BiH i i da se neprekidno traže razlozi da se podignu tenzije, što se pre svega odnosi na predsednika Dodika, kome svakako odgovara zaoštravanje odnosa sa Sarajevom i potvrda narativa o ugroženosti Srba i Republike Srpske od strane Sarajeva, ukazuje Burazer.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAK fond), kaže za Danas da mu se „čini da razloga za zaoštravanje suštinski nema“ i da su povodi za to „neubedljivi, imajući u vidu stavove sa kojima su akteri u pitanju izlazili i ranije.

– Dakle, najverovatnije su u pitanju procesi koji su više usmereni ka domaćim javnostima nego što su orijentisani ka spolja, ističe Novaković.

Izetbegovićev kabinet: Iskrivljena suština

Izetbegovićev kabinet saopštio je juče da je novinska agencija Tanjug delove intervjua koji je Izetbegović dao za Dojče vele „prenijela netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave“. „Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi BiH i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva BiH Beogradu“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari