Nacrt državne platforme za pregovore s Prištinom poslanici Narodne skupštine videće tek posle zvaničnika Evropske unije i SAD, odnosno nakon posete visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu, kaže za Danas šef poslaničkog kluba DS Dragoljub Mićunović.

Kako navodi, državni vrh Srbije pokazaće platformu Klintonovoj i Eštonovoj u sredu, 31. oktobra, a pitanje je koliko će one imati uticaj na konačni sadržaj tog dokumenta, kao i da je neizvesno u kojoj meri su Brisel i Vašington bili i do sada uključeni u njegovu izradu.

Na pitanje našeg lista da li je sigurno da će platforma biti predstavljena Klintonovoj i Eštonovoj, Mićunović ističe da im je predstavnici vlasti moraju pokazati, odnosno ako ne sam tekst, koji ima oznaku državne tajne, makar moraju reći šta misle da rade u predstojećem dijalogu s Prištinom, “jer one dolaze upravo da to pitaju”.

Nacrt državne platforme, koji je utvrđen ove sedmice na sastanku državnog vrha kod predsednika Tomislava Nikolića, proglašen je državnom tajnom, a potpredsednik vlade Aleksandar Vučić najavio je da će sledeći sastanak o tome biti održan naredne nedelje. Tačan datum sastanka još nije utvrđen, a verovatno će biti zakazan “danas za sutra”, nezvanično je rečeno Danasu u Vladi Srbije. Nema ni naznaka da li će se to desiti pre ili posle posete Klintonove i Eštonove.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun (SNS) kaže za Danas da ne veruje da će poseta predstavnica zapadnih sila uticati na konačan tekst platforme o Kosovu, jer su “već unapred obavljene konsultacije kako bi se čuli stavovi svih političkih centara moći u svetu i uskladili sa stavovima Srbije”. “Suštinski ova poseta neće uticati na nacrt platforme, eventualno bi mogli biti promenjeni samo pojedini detalji”, napominje Drecun.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić navodi za naš list da je poseta Klintonove i Eštonove “opasna, posebno sada kada se situacija zaoštrava”. Prema njegovim rečima, njih dve “ne dolaze da nas pozdrave”, već očekuju da čuju konkretno rešenje u vezi sa pregovorima sa Prištinom. “Strahujem od ultimatuma”, naglašava Samardžić.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović napominje za Danas da veruje da je već vladala “živa komunikacija” sa predstavnicima EU i SAD tokom pisanja platforme.

„Klintonova i Eštonova ne pojavljuju se u Srbiji ukoliko ne očekuju pozitivan ishod razgovora, naročito imajući u vidu da će u SAD ubrzo nakon toga biti održani izbori za predsednika. Klintonova ne bi dolazila da postoji mogućnost da se to odrazi negativno na predsedničku kampanju… Ohrabrujuće je i to što se u decembru možda otvara opcija da automatski dobijemo datum pregovora sa EU kada ispunimo sve kriterijume”, objašnjava Joksimovićeva.

Rusija neće u dijalog

Zvanična Moskva je juče pozdravila nastavak dijaloga Beograda i Prištine i poručila da neće biti posrednik u tim razgovorima. „Nismo se spremali i ne spremamo se da budemo posrednik u dijalogu Beograda i Prištine”, rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič. On je dodao da Moskva ostaje i na poziciji da rešenje za Kosovo mora da se bazira na rezoluciji SB UN 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari