Zapad suzdržaniji i nejedinstven, Rusija oštrije istupila 1Foto: Kosovo Online

Dok su predstavnici zapadnih sila – Evropske Unije i SAD podeljeni po pitanju incidenata na Severu Kosova i pozivaju i Beograd i Prištinu na dijalog, Rusija se oglasila u nešto oštrijem tonu, dajući otvorenu podršku Beogradu i pozivajući NATO da reaguje protiv kosovskih Albanaca.

Predstavnici međunarodne zajednice oglasili su se povodom najnovijih dešavanja na Severu Kosova u kojima je povređeno više osoba nakon akcija kosovske policije za suzbijanje šverca, ali u tome je primetno neslaganje u okviru Evropske unije oko daljih koraka.

Od zvaničnika EU prvi se oglasio Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, koji je na Tviteru pozvao na hitno smirivanje situacije na severu Kosova i poručio da su neprihvatljive jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost.

„Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da prestanu. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost nisu prihvatljive“, naveo je Borel na Tviteru.

On je dodao i da se sva otvorena pitanja moraju rešavati kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU.

„U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom“, naveo je Borel.

Sa Borelom se nije složila Viola fon Kramon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, koja je odgovorila na njegov tvit komentarom da dijalog ne treba da se bavi svakodnevnim policijskim operacijama.

„Molim vas kritikujte države u kojima se ne primenjuje vladavina prava. EU bi trebalo da podrži zemlje koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Državne institucije koje rade svoj posao zaslužzuju naše puno poštovanje. Dijalog, koji se vodi uz posredovanje EU, nije o svakodnevnim policijskim operacijama“, napisala je Fon Kramon na Tviteru.

O ovoj situaciji još uvek se nije javno oglasio Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, koga je imenom prozvao šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević apelujući na Vladu Srbije da „zvanično zatraži reakciju EU i njenog predstavnika Miroslava Lajčaka koji još ćuti o ovom pitanju“.

Lajčak, koji je pre samo tri nedelje boravio u Beogradu rešavajući prethodnu krizu i sukob između Beograda i Prištine, po pitanju najnovijeg sukoba samo je preneo, odnosno retvitovao, stav Žozepa Borela o ovom pitanju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, boraveći juče u Raškoj, da je sa Lajčakom razgovarao o dešavanjima.

Sjedinjene Američke Države pozivale su na smirivanje situacije u odgovoru koji je portparol Stejt Departmenta dao za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Nastavićemo raditi s partnerima iz Evropske unije i NATO saveza kako bismo pomogli svim stranama da održe napredak u normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija”, navedeno je u odgovoru za RSE.

Britanska ambasada u Prištini pružila je otvorenu podršku akcijama kosovske policije navodeći da su „delovanja protiv organizovanog kriminala u interesu svih građana Kosova i mi podržavamo kosovsku vladu u očuvanju vladavine prava na celom Kosovu“.

Sa druge strane, Rusija je regovala na dešavanja na Severu Kosova oštrije nego u nekim prethodnim skorašnjim incidentima, zahtevajući da snage NATO na Kosovu „obuzdaju radikalne kosovske Albance“, kako je saopštila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je ocenila da je očigledno da radikalna „vlada“ Aljbina Kurtija ne smatra da ima ikakve obaveze, otvoreno ignoriše čak i one na Zapadu koji nastavljaju da lobiraju za međunarodnu legalizaciju nezakonite, jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Upozoravamo: takav stav Prištine i nejasna reakcija njenih ‘pokrovitelja’ neizbežno izazivaju kretanje ka otvorenom sukobu, uništavaju pretpostavke za nastavak, i bez toga blokiranog dijaloga dve strane“, istakla je Zaharova.

Ovakav ton Zaharove može se tumačiti u svetlu obnovljene podrške koju je Srbiji za rešavanje pitanja KiM uputio Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, boraveći u Beogradu početkom ove nedelje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari