Zapadne sile pozvale Srbiju da u potpunosti sarađuje sa sudom u Hagu 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije večeras su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje s naslednikom Haškog tribunala, dok je predstavnik Rusije kritikovao sud u Hagu da je pristrasan.

Na sednici na kojoj su izveštaj podneli predsednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Karmel Ađijus i Serž Bramerc, predstavnik SAD pri UN pozvao je Srbiju da bez odlaganja uhapsi i izruči međunarodnom sudu u Hagu dvoje bivših poslanika Srpske radikalne stranke.

Predstavnik SAD je rekao da je Vašington „veoma razočaran“ što Srbija nije ispunila obavezu da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svedoka.

„Srbija je članica UN i ima važne međunarodne i regionalne obaveze, uključujući obaveze koje ima na putu pristupanja EU. Zbog toga je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom u Hagu. Nesaradnja sa Mehanizmom ometa sprovođenje međunarodnog prava“, naveo je američki diplomata.

On je dodao da je važno da svedoci mogu da svedoče bez straha o najtežim zločinima.

Srbiju je kritikovao i zbog odluke iz juna 2020. godine da dodeli državljanstvo osobi optuženoj za ratne zločine u Sarajevu, navodeći da ga tima „faktički štiti od pravde“.

I predstavnica Francuske u UN pozvala je Srbiju „da potpuno sarađuje sa Mehanizmom“.

Ona je navela i da se Pariz protivi veličanju ratnih zločinaca osuđenih pred međunarodnim sudom.

„Izjave nekih zvaničnika zemalja bivše Jugoslavije su neprihvatljive i pozivamo ih da se ubuduće uzdrže od njih“, rekla je predstavnica Francuske.

Ona je kazala da današnja pravosnažna presuda protiv generala Ratka Mladića predstavlja „važan korak za pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu“.

Predstavnik Velike Britanije pri UN rekao je da postoji jasna obaveza svih država članica UN da sarađuju sa Mehanizmom u Hagu, i ukazao da je Srbija treći put odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu.

„Podstičemo Srbiju da ispuni naređenje Mehanizma“, kazao je britanski diplomata.

Dodao je da je veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida neprihvatljivo, jer vodi dalje od pomirenja.

Predstavnik Rusije pri UN rekao je da je nekadašnji Haški tribunal „postao poznat kao oruđe osvete, a ne oruđe pravde“ i dodao da današnja pravosnažna presuda protiv generala Ratka Mladića predstavlja „nastavak politizacije“ naslednika tog suda, Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove.

„Presuda Mladiću je mrlja na ugled Mehanizma u Hagu. Pristrasna haška mašinerija pravde sistemstski uništava živote učesnika balkanskog rata koji je uništio Jugoslaviju i jasno naglasio koliko je članicama NATO-a bilo lako da nekažnjeno pogaze sve povelje UN i počnu vojnu operaciju u trećoj zemlji“, rekao je ruski diplomata.

On je upitao „da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnog bombardovanja civilnih meta“ u Jugoslaviji, uključujući Radio-televiziju Srbije i Ambasadu Kine u Beogradu.

„Zašto međunarodni tribunal ođednom postaje slep i gluv za određene zločine, zašto je okrenuo glavu od zločina kosovskih Albanaca? Mehanizam u Hagu nije instrument pomirenja, jer presude nisu bile fer. Jedna strana je optužena gotovo za sve, dok su zločini drugih zataškani“, rekao je predstavnik Rusije.

On je kritikovao prebacivanje haškog osuđenika Radovana Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji, navodeći da su život i bezbednost osuđenih Srba ugroženi u britanskim zatvorima.

Povodom optužbi na račun Srbije da ne sarađuje sa Mehanizmom u Hagu, predstavnik Rusije je rekao da su te kritike „povezane sa sumnjivim optužbama“ protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, za koga je rekao da je više od 11 godina proveo u Hagu čekajući okončanje procesa.

Predstavnik Kine je rekao da se Peking nada da će Vlada Srbije i Mehanizam u Hagu „pojačati komunikaciju“ i međusobno poverenje i poštovati uzajamne zahteve i naći odgovarajuče rešenje za te probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari