'Zapadni Balkan na putu ka EU': Izazovi u vladavini prava utiču na poverenje u evrointegracije 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Učesnici onlajn konferencije „Zapadni Balkan na putu ka EU“ ocenili su danas da je zbog izazova na polju vladavine prava na Zapadnom Balkanu došlo do smanjenja poverenja u institucije i evrointegracije.

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da postoji dosta argumenata zašto Zapadni Balkan treba da uđe u sastav EU.

„Međutim, borba za demokratiju i vladavinu prava pristupanjem ne prestaje“, rekao je on.

Jovana Marović iz mreže Politikon ocenila je da u praksi nema napretka u primeni nove metodologije za pristupanje EU i navela da je na Zapadnom Balkanu raširena korupcija najveći problem.

„Potrebna je veća posvećenost EU kako bi se stvorili specificni prioriteti za svaku državu ZB kako bi se uklopila u okvire EU“, rekla je ona i dodala da je potrebno da se članice Unije jasnije izjasne o proširenju jer se države ne trude kada nema pristupanja na vidiku.

Marko Kmezić iz Centra za studije jugoistočne Evrope je naveo da je vladavina prava jedan od glavnih uslova proširenja.

On je dodao da problem sa vladavinom zakona imaju i neke države članice poput Poljske i Mađarske, a da države ZB imaju dobre pravne okvire, ali da je problem u arbitrarnoj primeni zakona.

„Novi pristup EU poglavljima 23 i 24 oslanja se na sistem referentnih vrednosti i EU treba da razvije konkretna merila u oblasti vladavine prava“, rekao je on.

Tena Prelec sa Univerziteta u Oksxfordu je navela da inostrani mediji označavaju novopostavljenu srpsku vladu kao jednu od najravnopravnijih po polu, ali ističe da to ipak „nije vlada obrazovana po kriterijumu profesionalizma već odanosti režimu i Aleksandru Vučiću“.

„Portfolio im se ne poklapa sa kompetencijama“, rekla je ona i navela primer ministarke Darije Kisić Tepavčević koja je bila jedna od najistaknutijih ličnosti u borbi protiv zaraze korona virusa, a umesto zdravstva, dobila je ministarstvo za rad.

„U resoru zdravstva ostao je Zlatibor Lončar koga zovu doktor smrt jer ima navoda da je imao bliske kontakte sa mafijom. Finansije vodi Sinisa Mali koji je veoma lojalan političkoj strukturi, a koji je umešan u korupcione afere. Poenta je da je nagrađena odanost“, rekla je Prelec.

Najnovija istraživanja, istakla je, pokazuju da je poverenje građana u bojkot izbora na Zapadnom Balkanu izuzetno nisko, a da poverenje u promene kroz izbore raste.

„To pokazuje da ljudi zaista veruju u promene“, rekla je ona.

Konferenciju „Zapadni Balkan na putu ka EU“ su organizovali Evropski fond za Balkan, Savetodavna grupa za evropsku politiku na Balkanu (BiEPAG) i Dansko spoljnopolitičko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari