Zapadni Balkan za EU skup pitanja, ali i rešenje za probleme 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Zapadni Balkan za Evropsku uniju nije samo skup otvorenih pitanja, već i rešenje za mnoge probleme i izazove sa kojima se Unija suočava, ocenjeno je na konferenciji „Zapadni Balkan na novoj političkoj raskrsnici: Između problema i evropskih integracija“.

Šefica Pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević izjavila je da je istorija evropskih integracija oduvek bila istorija konstantnih kriza, ali da je neuspeh nužno rađao uspehe u drugim oblastima.

Mišćević je rekla da je Zapadni Balkan geografski neupitno deo Evrope, ali da još nije deo evropskih institucija, navodeći da je to cilj kojem Srbija teži.

Prema njenim rečima, pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU je u političkom, ekonomskom i bezbednosnom interesu EU i može da doprinese rešavanju nekih problema sa kojima se Unija danas suočava.

„Zapadni Balkan je deo rešenja, a ne problema na raskršću na kojem se nalazi EU“, navela je ona.

Šefica regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) Dubravka Negre rekla je da se ove godine u regionu očekuje rast bruto društvenog proizvoda (BDP) za 3,9 odsto, a da je nezaposlenost smanjena za četiri odsto, na 16,7 odsto.

Negre je navela da je nezaposlenost još na visokom nivou, posebno među mladima, koji zbog toga često odlaze iz zemalja u regionu.

Pred regionom su brojna ulaganja, kazala je ona i dodala da dosadašnje investicije nisu dostigle nivo pre krize i nisu bile dovoljne za povećanje prihoda građana.

Ona je ukazala na važnost povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, poboljšanje saobraćajne i druge infrastrukture kako bi se smanjili troškovi transporta robe.

Negre je navela da je ideja povezivanja neophodni deo evropskih integracija regiona, a ne zamena za taj proces.

Šefica EIB za Zapadni Balkan rekla je da će se ulaganja nastaviti u one segmente društva gde je uočena potreba za napretkom, poput zdravstva i obrazovanja, što će se odraziti na bolji standard građana.

Dodala je da region zaostaje za EU u oblasti inovacija, uprkos određenim pomacima, i da je to još jedan segment u koji će EIB ulagati.

Konferenciju „Zapadni Balkan na novoj političkoj raskrsnici: Između problema i evropskih integracija“ organizovali su Centar za spoljnu politiku iz Beograda i regionalna kancelarija Fondacije Hans Zajdel.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari