Žarko Korać: Postojala je istinska namera hapšenja Đukanovića 1Foto: Stanislav Milojković

U Crnoj Gori se dogodio pokušaj vrlo ozbiljnog ugrožavanja ustavnog poretka i ja tu nemam nikakve dileme, ocenjuje za Danas Žarko Korać, nezavisni poslanik u Skupštini Srbije na listi LDP.

On za naš list ističe da je uveren da Milo Đukanović, premijer Crne Gore, nema nikakve veze sa onim što mediji u Srbiji i Crnoj Gori, kao i deo tamošnje opozicije pokušavaju da predstave – da je on smislio i montirao ceo slučaj kako bi što bolje prošao na izborima.

– To što se dogodilo u Crnoj Gori je vrlo, vrlo opasno. Ono što se sada otkriva u istrazi nije izmišljeno i ne predstavlja manipulaciju od strane crnogorskih vlasti. Jasna je namera zaustavljanja NATO, pa čak i evropskih integracija Crne Gore. Deo opozicije u Crnoj Gori je od Rusije dobio ozbiljne pare da projekat izvede. Prema mojim saznanjima, postojala je jasna namera da se uhapsi Milo Đukanović – tvrdi Žarko Korać za Danas.

On naglašava da je očigledna medijska kampanja u Srbiji koja bi da taj slučaj prikaže na drugačiji način, kao manipulaciju crnogorskih vlasti.

– Zašto se to radi? Morate da pitate one koji to rade – napominje on.

Na pitanje da li u Srbiji postoje desničarske i ultradesničarske partije i organizacije čiji bi delovanje moglo posledično da se odrazi ne samo na Srbiju već na ceo region, Korać kaže da se u ovom trenutku ne mogu povući paralele između Crne Gore i Srbije, jer je ono što se događa u Crnoj Gori „mnogo, mnogo opasnije“. „Jednostavno se ne može sada to porediti“, ističe Korać.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se mora napraviti bitna razlika između ultradesničarskih organizacija i njihove ideologije, jer pojedine stranke, poput Srpske radikalne stranke i u nekom delu Demokratske stranke Srbije, imaju u svom političkom delovanju upravo takve ideje.

– Za desničarske organizacije u Srbiji je preostalo vrlo malo mesta jer pojedine stranke zasnivaju svoju politiku na ultradesničarskim idejama. Tu, naravno, mislim na Srpsku radikalnu stranku, ali i na Demokratsku stranku Srbije, u nekom delu. Jer, pogledajte njihove stavove prema kosovskim Albancima, bosanskom ratu i sličnim stvarima – ističe Korać.

Upitan da li te organizacije i stranke imaju kapacitet da izazovu na ulicama proteste koji bi se posledično odrazili i na region, Korać kaže da je tu ključna veza ekstremističkih organizacija sa navijačima, odnosno huliganima.

– Videli smo u nekoliko navrata u prošlosti da one imaju kapacitet da izazovu u Srbiji ozbiljne incidente. Za stranke nisam siguran. Ne postoji za sada dokaz da su regrutovali huligane da rade za njihovu političku stvar. Međutim, u njihovoj ideologiji stoji rasizam i mržnja, tako da je teško razdvojiti te stvari – zaključuje Žarko Korać za naš list.

Prema rečima Predraga Petrovića, direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ultradesničari u sprezi sa huliganima su po kontrolom aktuelnih vlasti i bezbednosnih centara moći.

– Moj utisak je da su te organizacije koje bi mogle da izazovu nemire u Srbiji i šire pod direktnom kontrolom vlasti i bezbednosnih struktura. Moglo bi se reći da oni deluju pod pritiskom na dugme iz tih krugova. To nam jasno dokazuju Parade ponosa koje su održavale bez ikakvih problema dve godine unazad – napominje Petrović za naš list.

On ističe povezanost desničara sa huliganima, a posebno jaku vezu, „ili čak ljubav huligana sa političkim partijama na vlasti“.

Vjerica Radeta, funkcionerka Srpske radikalne stranke, za Danas pak kaže da SRS nikada nije bila niti će biti instrument u nečijim rukama.

– Srpska radikalna stranka se oduvek zalagala za demokratske principe smene vlasti. To znači na izborima. Mi smo i sada najozbiljnija opozicija režimu i to svakodnevno dokazujemo u parlamentu. Nikada nismo bili niti ćemo biti instrument u nečijim rukama – napominje Radeta za naš list.

Upitana šta bi mogao da bude eventualni povod za organizovanje nekih budućih protesta na ulicama, Vjerica Radeta kaže: „Mi često organizujemo mirne proteste i performanse i uvek to radimo sami i kada procenimo da je to dobar način da skrenemo pažnju javnosti na neki aktuelni događaj“, zaključuje Radeta za Danas.

Paljenje zastava i okupljanje

Osim paljenja zastave Hrvatske, radikali su ove godine imali nekoliko anti- NATO skupova, ali i onih upućenih događajima u regionu, pre svega u BiH. Tako su u više navrata organizovali protestna okupljanja na samoj granici Srbije i BiH. Uoči održavanja referenduma u Republici Srpskoj, radikali su protestovali u Bajinoj Baši, kako bi dali podršku potezu Milorada Dodika koji međunarodna zajednica tumači kao secesionistički i antiustavni. Takođe, povodom hrvatskog Dana pobede i akcije Oluja SRS je organizovala miting u blizini graničnog prelaza sa Hrvatskom kod Bačke Palanke. Članstvo i simpatizeri bili su redovno viđeni na svim značajnijim skupovima i protestima u gradovima BiH, pogotovo onim u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari