Nastala „špijunska afera“, kako trenutno stvari stoje, ne bi trebalo da utiče niti podstakne jače pritiske Zagreba na Beograd da izmeni svoj Zakon o nadležnostima u postupcima za ratne zločine, smatraju sagovornici Danasa.

U situaciji u kojoj su odnosi Hrvatske i Srbije već mesecima zategnuti, između ostalog i zbog pomenutog zakona, postavlja se pitanje ima li ovo hapšenje ikakve veze sa tim pravnim aktom i kako će uticati na insistiranje Hrvatske da se taj akt promeni.

Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba, za Danas kaže da univerzalna jurisdikcija Srbije nad procesuiranjem ratnih zločina nema veze sa uhapšenom osobom osumnjičenom za špijunažu, odnosno da novonastala špijunska afera ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa zahtevima Zagreba da Srbija izmeni svoj zakon kojim se ta jurisdikcija uspostavlja.
– S obzirom na to da ta uhapšena osoba ima srpsko državljanstvo to se ne može odnositi na njega. Za razliku od politikantskih izjava koje se mogu čuti ovih dana, istakao bih izjavu novog predsednika HDZ-a koji je poručio da želi smiriti tenzije, maknuti teme i podizanje retorike iz predizborne kampanje. Tako bi trebalo da se ponašaju i svi ostali, a ne da koriste svaku priliku za zatezanje ionako zategnutih odnosa – ukazuje Pusić.

Prema njegovim rečima, problem oko jurisdikcije treba da bude rešen na obostranu korist oba pravosuđa bez velike pompe i poluistina koje su političari iz obe zemlje skloni da plasiraju u medijima i javnosti, a sa željom da politički profitiraju. „To je sramota obe strane“, navodi Pusić. On dodaje da postojanje takvog zakona samo po sebi nije loše, ali se treba čuvati političkih zloupotreba.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, za naš list navodi da je premalo elemenata na osnovu kojih se može zaključiti kakav će razvoj događaja biti u vezi sa hapšenjem špijuna.

– Vidimo da je čitav događaj već zatvoren pogodbom osumnjičenog sa tužilaštvom, odnosno da je prihvatio zatvorsku kaznu. U Beogradu je javna tajna da su hrvatski obaveštajci najbrojniji. Vrlo je teško proveriti takve informacije ukoliko nemate relevantan i adekvatan izvor informacija. S obzirom na to da sa hrvatske strane gotovo da ne postoje reakcije i da ta tema nije podignuta na viši nivo ni na jednoj strani, očigledno je da je informacije o hapšenju postiglo nekakav svoj cilj, kakav god on bio – kaže Joksimović.

Ona dodaje da je najinteresantnije od onog što se medijima može videti vezano za ovu aferu je da je uhapšeni prikupljao dokaze protiv Srba i generala JNA koji se nalaze na hrvatskim optužnicama.
Na to da tenzije u Hrvatskoj ne treba podizati ukazao je i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je povodom hapšenja rekao da sprovođenje zakona i zaštita državnih interesa Srbije ni na koji način ne mogu ugroziti odnose između Srbije i Hrvatske. Upitan može li uhićenje Č. Č. koji je osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, dodatno ugroziti odnose dve zemlje, on je još rekao da „ukoliko neka država pokuša aktivno učestvovati u rušenju našeg državnog poretka, onda to može samo pokazati da ta država nema dobre namere prema Srbiji.

Milanović: Srpska vlast kao da je osnovala EU

Predsednik SDP Zoran Milanović izjavio je za Jutarnji list o najnovijoj aferi u vezi sa hapšenjem osumnjičenog hrvatskog špijuna u Srbiji, da se srpska vlast ponaša „kao da su osnivali EU, a ne da su sejali mržnju, rat i zločine 90-ih po Hrvatskoj“. „Odem u Jasenovac i govorim o zločinima NDH, a s druge strane slušam „malog od Šešelja“ (Aleksandra Vučića) koji govori da su Hrvati ustaše. Dosta je“, poručio je Milanović, prenosi FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari