Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka danas na sednici Glavnog odbora u Sava centru, sa početkom u 11 sati, treba da objave odluku da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim.

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kakva će ta odluka biti, ali većina izvora unutar SNS procenjuje da će se ići na vanredne izbore. Postoji mogućnost i da Glavni odbor ovlasti Vučića da sam donese odluku i saopšti je kasnije. Naši izvori tvrde da je većina naprednjaka za vanredne izbore i to ili u februaru ili u prvoj nedelji marta, kao i da istovremeno sa ovim izborima neće biti održan referendum za promenu Ustava.

Prema izvorima našeg lista, pre sednice Glavnog odbora najpre će se sastati članovi Predsedništva SNS-a kako bi ponovo razmotrili sve razloge za i protiv izbora. Podsetimo, Vučić je izjavio da je on protiv zajedničkog održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora, jer SNS ne treba da se na lokalnim, gradskim izborima pokriva republičkim rezultatima. Međutim, kako je rekao, drugi tvrde da bi izborima dobili četiri godine potpunog mira, čime bi mogli u potpunosti da se posvetimo evropskom putu i rešavanju problema. Sledeći redovni parlamentarni, beogradski, ali i predsednički izbori u tom slučaju padaju 2022. godine.

U prilog vanrednim izborima govori i činjenica da je Vučićev koalicioni partner i lider socijalista Ivica Dačić za nedelju u 12 sati zakazao predsedništvo SPS. „Dnevni red predlaže predsednik Dačić, ali verujem da će biti reči o izborima. Sad kojim izborima, gradskim ili parlamentarnim još ne znam“, kaže za Danas visoki funkcioner SPS. Socijalisti bi trebalo da odluče u kojoj koloni izlaze na izbore – da li će ići samostalno, odnosno u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom ili će ponovo praviti zajedničku listu sa naprednjacima, kao na predsedničkim izborima.

NSPM o rejtinzima za Beograd

Mesec i po dana od prethodnog istraživanja za Beograd – (SNS 33,8 odsto, Đilas, Janković, Jeremić 27,7 odsto, Šapić treći), portal NSPM Đorđa Vukadinovića objavio je nalaze nove ankete o političkim rejtinzima. Ispitivanje pokazuje pad od dva procentna poena za vladajuću stranku. SNS sada ima 31,9 odsto, dok 29,2 odsto ima savez građana Saše Jankovića, narodnjaka Vuka Jeremića uz učešće Dragana Đilasa i eventualno Borisa Tadića. Sledi Aleksandar Šapić sa 16,8, potom SPS sa 5,5, Beli Preletačević sa 4,5, dok su Dveri i radikali izjednačeni na 3,5. Ostale stranke imaju manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari