Zašto Ilić nije pominjao slike dok je sa Lončarem bio u vladi? 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Gostovanje Velimira Ilića na TV Šabac bila je kap u prepunoj čaši i okidač koji me naterao da se ogradim od reči koje je izgovorio te večeri, ali i prethodnih dana na televiziji Melos u Kraljevu.

Nisam mogla da zamislim sebe da bilo kome potvrdim i kažem da se slažem sa onim što je rekao, jer su to klasične klevete i uvrede. Uostalom, sve što se narednih dana dogodilo potvrdilo je moju odluku“, kaže u razgovoru za Danas Dubravka Filipovski, sada već bivša poslanica Nove Srbije, odgovarajući na pitanje da li je tvrdnja Ilića da nema šta da razgovara sa Aleksandrom Vučićem bila jedini razlog zbog čega je vratila partijsku knjižicu.

* Da li ste pre odluke o napuštanju Novu Srbiju razgovarali sa Ilićem?

– Ne nisam, jer nije bilo svrhe. Shvatila sam da su mu stavovi i mišljenja većine dugogodišnjih stranačkih saboraca i najbližih saradnika u drugom planu. Uostalom, ostavka je lični čin svakog pojedinca.

* Kao poslanica NS da li ste imali neke informacije da su Ilić i članovi vaše bivše stranke nezadovoljni statusom koji su dobili kao koalicioni partneri?

– Da, jesam, i činila sam sve što je u mojoj moći da se kontaktima i razgovorom unutar koalicije prevaziđu nesuglasice. Sigurna sam da bi tako i bilo da nije bilo ishitrenih izjava Velimira Ilića.

* Da li ste znali za fotografije koje je Ilić posedovao na kojima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar sa ljudima iz Zemunskog klana?

– Zapravo ključno pitanje je zašto Ilić nije o spornoj slici razgovarao sa Lončarem dok su zajedno bili ministri u Vladi. Zar sada treba svi javno da prepričavamo razgovore i iznosimo slike iz lične arhive? Od iznošenja slika u javnost za mene je mnogo važnije da Srbija više nije na poslednjem mestu na lestvici zdravstvenog sistema u Evropi, već je napredovala za četiri mesta. Sa prijemom Srbije u Eurotransplant svaki pacijent može da dobije organ za 72 sata, renoviraju se klinički centri, a država sve više pomaže teško oboleloj deci.

* U vašoj bivšoj stranci kažu da ste u parlamentu Srbije već duže vreme pokazivali veću lojalnost Vučiću i naprednjacima negoli Novoj Srbiji čiji ste bili član?

– Oni koji to tvrde neka im to služi na čast. Mogu samo da kažem da sam za 12,5 godina koliko sam bila članica Nove Srbije ispoštovala svaku stranačku odluku, da nisam izgovorila nikada nijednu javnu reč protiv interesa Nove Srbije i da sam svojim političkim radom ostavila neizbrisiv trag.

* Zašto je vas a ne Ilića zvao Nebojša Stefanović sa porukom da se Velja strpi još malo oko Koridora Srbije?

– Sasvim je normalno da u okviru koalicije međusobno kontaktiramo i komuniciramo. Ja se nikada nisam bavila prepričavanjem ničijih razgovora, pa to neću raditi ni sada, ali ni ubuduće.

* Izgleda da je mesto u Koridorima bio glavni razlog Veljinog nezadovoljstva, ili je u pitanju možda nešto drugo, kao što je podrška Vuku Jeremiću?

– To za mene u ovom trenutku više nije važno.

* Da li biste vi mogli da podržite Jeremića, ili je i za vas, kao i za Dačića, Vučić najbolji kandidat koji može da pobedi u prvom krugu?

– Besmisleno je upoređivati Vučića sa bilo kojim drugim kandidatom, ali da li će se on kandidovati ili ne, saznaćemo uskoro. Ankete pokazuju da je on jedini kandidat koji može da pobedi u prvom krugu i ako smatram da su izbori utakmica koja je laka samo za one koji ih gube i da je veoma teško pobediti posle teških mera koje Vlada sprovodi uz konstantnu kampanju neistina i stalnih pritisaka.

* Dragan Jovanović formira Pokret Nova Srbija. Da li ćete i vi biti deo tog pokreta, ili prelazite u SNS?

– Draganu Jovanović želim puno uspeha, a ja ću u narednih nekoliko dana obavestiti javnost o svojoj odluci. Ono što je sigurno nastaviću da kao i do sada da odgovorno obavljam svoje poslaničke aktivnosti.

* Ima i nekih spekulacija da ćete blisko sarađivati sa samostalnim poslanicama Dijanom Vukomanović i Sandom Rašković Ivić?

– Kao što ste i sami rekli – to su samo spekulacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari