Zašto je baš Šapić izabran za „terensku kampanju“ naprednjaka? 1Foto: FoNet Instagram

Aleksandar Šapić je ubrzo nakon što je imenovan za potpredsednika Srpske napredne stranke dobio zadatak od vrha SNS, predvođenog Aleksandrom Vučićem, da poseti veliki broj opštinskih i gradskih odbora stranke, što je on disciplinovano i učinio, kaže za Danas izbor blizak najvećoj vladajućoj stranci.

Naš sagovornik tako komentariše „terensku kampanju“ donedavnog lidera Srpskog patriotskog saveza, koji je posle „utapanja“ te političke organizacije u SNS postao visoki funkcioner partije čiji je lider predsednik Srbije.

Kako saznajemo, susreti Šapića i naprednjaka širom Srbije pokazali su da on „uživa znatnu popularnost“ među pristalicama stranke, ali da „kao novi član još nema potreban autoritet, i da nije dovoljno upoznat sa stanjem na terenu, tako da su ti njegovi obilasci članstva više bili marketinško-protokolarne prirode“.

„Posle Šapića odbore SNS u Vojvodini posetili su radno Andrej Vučić, brat predsednika Srbije, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. Oni su detaljno analizirali stanje na svakom biračkom mestu i podelili konkretna zaduženja naprednjacima na lokalu“, otkriva izvor Danasa.

Prema našim saznanjima, Aleksandar Šapić i premijerka Ana Brnabić će uz Vučića biti „glavna lica“ izborne kampanje SNS, naročito za beogradske izbore. Kako se objašnjava, Šapić, predsednik Opštine Novi Beograd, smatra se jednim od najprepoznatljivijih ljudi u sadašnjem „prvom ešalonu“ stranke,  i veruje se da će biti i kandidat naprednjaka za gradonačelnika, a Brnabić, koja je nedavno izabrana za poverenicu odbora ove stranke u glavnom gradu, takođe treba da donese „poene“ SNS-u svojim pojavljivanjima u javnosti.

Tvrdi se, takođe, da će „istinska izborna kampanja“ SNS „startovati u septembru“. Kako se obrazlaže, „sledećeg meseca se očekuje početak dugoočekivanih radova na metrou u Beogradu, pa tada, zapravo, i kreće kampanja“.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Danas, i dalje se „vaga“ da li će izbori za predsednika države, za novi saziv parlamenta i glasanje „na lokalu“ u Beogradu biti održani istog dana.

„Objedinjavanje izbora i dalje je neizvesno, iako postoji kao opcija, jer zavisi od ishoda aktuelnog međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima. Ako neke opozicione stranke ponovo odluče da bojkotuju glasanje, neće biti takvog spajanja. Takođe, pojedini u SNS procenjuju da bi parlamentarna lista mogla da obori Vučićev rejting na predsedničkim izborima“, kaže naš izvor.

Vlajić: Još jedan manevarski potez Vučića

Prema mišljenju politikologa Stevana Vlajića, postoji nekoliko razloga zbog kojih je  baš Šapić izabran da obilazi Srbiju i susreće se s pristalicama naprednjaka. „Vučićeva najbliža okolina ima veoma lošu reputaciju koja je kao takva građena godinama i sada pokušava da promoviše nekoga novog, a Šapić je idealan – kao političar prilično je nepoznat naprednjacima u unutrašnjosti, budući da je kao „opozicija“ bio na margini, a prepoznat je kao uspešni sportista rešen da pomogne društvu, dobar gradonačelnik Novog Beograda… Tako ga makar danas percipiraju glasači SNS-a, bez obzira na njegovu bahatost, egocentričnost, nedostatak znanja i kulture, ali niz drugih loših osobina koje ostaju u drugom planu. Još jedan veliki „plus“ za Šapića i to što je bio prvi saradnik Dragana Đilasa, pa SSP kao jedna od vodećih opozicionih opcija nema pravo niti jednom rečju da ga kritikuje, jer je nekada bio deo „uspešne gradske vlasti“. To što Đilas i Vučić biraju iste ili slične ljude od poverenja je takođe argument i za one koji žele da ih izjednače, što odbija deo nezadovoljne javnosti od opozicije u celini jer „su svi isti“. Nažalost, još jedan dobar manevarski potez Vučića””, smatra Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari