"Zašto nema pomena o ubistvu albanskih civila?" 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Cela aktuelna priča o dvadesetogodišnjici potpisivanja Kumanovskog sporazuma nije ništa drugo do dosadno razvlačenje koje drži Srbiju u jednom bednom i siromašnom položaju iz koga naša država ne može da mrdne.

To poručuje sociološkinja Vesna Pešić, koja komentariše reakcije povodom dve decenije od parafiranja Kumanovskog sporazuma, kojim je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Pešić se osvrće i na nedavno emitovanje igrano-dokumentarnih filmova na Radio-televiziji, koji su posvećeni borbama na Košarama i Paštriku, uz ocenu da je reč o želji da se slavi nekoliko bitaka. Ona postavlja pitanje zbog čega se ne snimi film o onima koji su pobili 7.000 albanskih civila i zašto to niko ni ne pominje.

– Reč je o nacionalističko-radikalskim epopejama. Sve je to efemerno i nema nikakvog značaja. To je bila jedna bitka na Košarama, a oni su uglavnom vodili rat protiv albanskih civila – kaže Pešić.

Ona smatra da je Srbija potpisivanjem Kumanovskog sporazuma izgubila Kosovo, te da je ta priča davno završena.

– Vodili smo rat i izgubili ga, a zatim potpisali dokument da povlačimo vojsku i policiju sa te teritorije, te da se one tamo više nikada neće vratiti. Na taj način mi smo izgubili suverenitet nad Kosovom – ocenjuje Pešić.

Pešić smatra da je Rezolucija 1244 zapravo bila razrada predloga koji su odbijeni na pregovorima u Rambujeu, zbog čega je Savezna Republika Jugoslavija bombardovana 1999. godine. Prema njenom viđenju, sve što je pre dvadeset godina zapisano u pomenutoj rezoluciji, danas se dešava na Kosovu.

– U Rezoluciji 1244 nema ništa posebno na šta bi mi mogli da se pozivamo, jer je taj dokument prilično „šaren“; u njemu ima delova koji izgledaju kao da nam odgovaraju dok, s druge strane, ima stvari koje nam ne idu u prilog – navodi Pešić.

Prema njenom mišljenju, plan o eventualnom razgraničenju između Beograda i Prištine propao je zbog Bosne i Hercegovine, koja je, kako kaže, „ključ Balkana“. Pešić obrazlaže da bi Srbi u Bosni, ukoliko bi se dirala granica sa Kosovom, istog momenta krenuli da „razgraničavaju“ Republiku Srpsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari