Nastavak sa 1. strane
Pet manjinskih lista koje sa osam poslanika ulaze u parlament već su manje-više najavile podršku proevropskoj demokratskoj vladi koju će, prema svemu sudeći, činiti Demokratska stranka, koalicija Demokratska stranka Srbije/Nova Srbija i G17 Plus. Kako Danas nezvanično saznaje, vodeće stranke demokratskog bloka su i dalje na suprotstavljenim pozicijama kada je reč o premijerskim ambicijama, pa će vreme konsultacija dobrim delom biti utrošeno na određivanje mandatara.

Nastavak sa 1. strane
Pet manjinskih lista koje sa osam poslanika ulaze u parlament već su manje-više najavile podršku proevropskoj demokratskoj vladi koju će, prema svemu sudeći, činiti Demokratska stranka, koalicija Demokratska stranka Srbije/Nova Srbija i G17 Plus. Kako Danas nezvanično saznaje, vodeće stranke demokratskog bloka su i dalje na suprotstavljenim pozicijama kada je reč o premijerskim ambicijama, pa će vreme konsultacija dobrim delom biti utrošeno na određivanje mandatara. Pošto sa 19 mandata, odnosno 6,8 odsto osvojenih glasova G17 Plus ne može da da premijera, ova stranka će, kako je juče potvrdila član Predsedništva Suzana Grubješić, podržati mandatara oko koga se usaglase DS i DSS. U „igri“ su Božidar Đelić i Vojislav Koštunica.

Bez susreta Tadić – Dinkić

Suzana Grubješić je negirala da su počele konsultacije oko sastava nove vlade, a na pitanje novinara da prokomentariše preksinoćni susret lidera DS i G17 Plus Borisa Tadića i Mlađana Dinkića, navela je čestitanje na postignutim izbornim rezultatima. U toku dana iz G17 Plus je stiglo saopštenje u kojem se demantuje da su Dinkić i Tadić razgovarali, već se kaže da su u izbornoj noći samo SMS porukama razmenili čestitke.

Iz kabineta predsednika takođe je saopšteno da zvanične konsultacije s predstavnicima parlamentarnih stranka o formiranju nove vlade Srbije počinju posle objavljivanja konačnih rezultata izbora. Kako je saopšteno iz Pres-službe predsednika Srbije, od nedeljnih izbora do sada nije bilo neformalnih razgovora o formiranju vlade.

– Novi mandatar trebalo bi da obezbedi većinu i da bude stručan, pošten i hrabar – rekla je Grubješić.

Adaptacija parlamenta

Stranka G17 Plus najavila je i pokretanje inicijative za adaptiranje Narodne Skupštine za potrebe osoba sa invaliditetom, s obzirom na to da će se u budućem sazivu Skupštine nalaziti i njihov član Gordana Rajkov, koja je i predstavnik Pokreta invalida. Rajkov je ocenila da će njeno prisustvo u Skupštini Srbije biti istorijski iskorak za Srbiju. Ona je dodala da bi u Skupštini najpre trebalo da bude obavljena procena eventualnih prepravki i radova koji bi i poslanicima sa invaliditetom omogućili učešće u skupštinskim zasedanjima i radu parlamenta. Prema njenim rečima zgrada Skupštine nije pristupačna za osobe sa invaliditetom, kao ni sama skupštinska sala, zbog čega je potrebno minimum mesec dana za njenu adaptaciju.

Prema njenim rečima stranka neće komentarisati druge kombinacije sve dok veruju da postoji mogućnost za postizanje takvog dogovora. Ujedno, ona nije mogla da kaže na kojim će mestima u novoj vladi insistirati G17 Plus, jer će o tome odlučiti stranački organi krajem nedelje.
Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova SRJ, a sadašnji funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, smatra da bi bilo dobro da predsednik Srbije Boris Tadić mandat za sastav sastav nove vlade prvo ponudi stranci s najvećim brojem osvojenih poslaničkih mesta.
– Ako želi da vidi premijera iz Demokratske stranke možda treba samo da poštuje najstarije demokratske principe, da izvoli da da šansu Tomislavu Nikoliću. Nikolić je već u svojoj prvoj izjavi rekao da ne može da formira vladu. To znači da bi ili odmah vratio mandat, ili bi pokucao na prva vrata do sebe, a prva vrata do njega su vrata DSS.
Mi bismo bili u prilici da čujemo odgovor iz te stranke koji čekamo već nekoliko godina, a ne nekoliko meseci, u ovoj izbornoj utakmici. Ja nemam nikakav problem da živim sa svakim odgovorom koji dođe, inače imam veliko poverenje da bi odgovor bio ne – rekao je Svilanović juče u Kažiprstu B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari