Početak protesta obeležen je u duhu praznika, pa se nekoliko učesnika kuckalo jajima, a izdvojili su se transparenti u obliku jajeta na kome piše „mućak“ i onaj sa natpisom „Vaskrsni Srbijo“.
Jedna od učesnica objašnjava da je prvi odraz današnje Srbije, dok drugi treba da predstavlja našu budućnost.

Ipak, proslavljanje praznika odrazilo se na masovnost protesta pa se okupilo tek oko stotinak ljudi, ali oni su tu da pokažu da će insistirati na definisanim ciljevima protesta. Kako kaže jedna od prisutnih – „nije važno koliko nas je, važno je da smo tu i da nećemo odustati“.

Čini se da niko nije očekivao da će se protest i danas  održati, pa je došlo do male pometnje u saobraćaju kada su demonstranti sišli sa platoa ispred Skupštine i krenuli na ulicu.
Spontano i na licu mesta, prostim glasanjem dogovorena je nova trasa protesta – demonstranti su se kretali od Skupštine, preko Trga republike Vasinom ulicom do Studentskog trga i Kalemegdana. Povratak je bio Knez Mihailovom ulicom do Terazija.

Jedna od učesnica izrazila je oduševljenje ovim predlogom rekavši da će tako skupiti više ljudi. Neki su ipak negodovali zato što „Vladu nismo dugo obilazili“.

Šetnja je krenula oko 19 sati sa pesmom „Srbijo probudi se“, ubrzo nako toga čuli su se stihovi legendarnog hita „Pada vlada“. Na čelu kolone nije bilo velikih transparenata i bubnjara, a preko megafona su diktirali parole, ali i pozivali grupu da sačeka na crvenim semaforima „kako bismo pokazali da se civilizovano ponašamo u svom gradu“. Oni su molili za sporije kretanje „zbog starijih sugrađana“.
Starija „ekipa“ bila je dominantnija, verovatno da odmeni studente koji su na odmoru, i čini se da su to odradili bez mnogo muke, jer su bili jednako dosledni već uvežbanim parolama. A smislili su i neke nove pa su melodiju poznatog novogodišnjeg hita „Zvončići“ upotpunili stihovima „Zvončići, zvončići zvone na sav glas, Aleksandre Vučiću, puk’o si za nas“.

Na ulasku u Knez Mihailovu ulicu predvodnici kolone zamolili su ljude da se ne razdvajaju, ne ulaze u prodavnice ili restorane, na šta je masa gromoglasno skandirala „nemamo para!“, ipak napravili su malu pauzu kod česme u ovoj ulici a onda nastavili šetnju ka Skupštini.

Nova trasa protesta pomalo je zbunila i saobraćajce dok su se reorganizovali kako bi na vreme preusmerili automobile, a tokom većeg dela šetnje jedan auto saobraćajne policije pratio je kolonu.
Poruka za kraj bila je tradicionalno skandiranje „ima nas“ i „vidimo se sutra“ a za utorak su najavljena masovnija okupljanja i blokiranje većeg broja saobraćajnica u gradu.

 

Užice: Zbog kiše ponovo otkazan protest

Zbig kiše, Protest protiv dikaturure nije održan večeras u Užicu, kao ni prethodne večeri, iako je bio zakazan u 19 časova na Trgu partizana. Učesnici tog protesta su rekli za Danas da je okupljanje otkazano zbog kiše, koja u Užicu pada, s povremenim prekidima, poslednja dva dva dana. Oni su naveli i to da će u toku sutrašnjeg dana biti poznato kada će i u kom obliku protest biti nastavljen.
Inače, u Užicu je do sada održano jedanaest protesta i protestnih šetnji, koji su bili mirni i na kojima se okupljenima niko nije obraćao, a kojima su mladi i stariji građani podržali zahteve sa istih protesta po gradovoma Srbije.