Foto: Snežana Čongradin

20.50 – Ispred Skupštine Srbije završio se večerašnji protest. Ovog puta, demonstranti se nisu popeli na stepenice ulaza u parlament. Za sutra je najavljeno novo okupljanje na istom mestu u 18 časova.

20.32 – „Izlazite napolje“ kliču demonstranti pristižući na Trg republike, dok počinje kiša. Oni se kreću ka Skupštini Srbije kako bi okončali 16. Protest protiv diktatute.

20.15 – Pojedine radnje u Knez Mihailovoj ulici zaključale su vrata dok su demonstranti prolazili. Gosti kafića su ili pozdravljali demonstrante ili ih iznenađeno posmatrali. „Ispunite zahteve“ i „Ima nas“ uz izrazitu buku bubnjeva obeležilo je prolaz kolone ovom ulicom. Tadeusa Košćuška je ulica kojom se kolona trenutno kreće uz pesmu Beogradskog sindikata „Sistem te laže“.

19.59 – Protest protiv diktature skandirao je ispred redakcije Informera „Vrati konju glavu, Dragane“. Ulazeći po prvi put u proteklih 16 dana u Knez Mihailovu ulicu, demonstranti su uzvikivali „Izlazite napolje“. 

19.40 – Iznad demonstranata leti helikopter. U masi je prisutan značajniji broj policajaca u civilu koji nose motorole. Kolona sa približava Terazijama, odnosno redakciji Informera, gde je po običaju vrlo bučna u negodovanju. Šetnju prati veliki broj novinarskih ekipa, više nego inače.

19.35 – Protest protiv diktature značajno je narastao tokom dosadašnje šetnje. Trentno u koloni ima više hiljada učesnika. Oni su se zaustavili ispred zgrade Beograđanke, kod redakcije Studia B. Sa razglasa je ponovo pušteno saopštenje JUL iz devedesetih godina, u kojem se tvrdi da su tadašnji demonstranti nazivani bolesnicima, narkomanima…

19.22 – „Vrati babi penziju“ i „Siniša, lopove“, ori se ulicom Kralja Milana. Kolona ide preko Terazija do ulice Knez Mihailove, što će biti prvi put da se Protest protiv diktature kreće tom ulicom.

19.15 – Nekoliko hiljada protestanata stiže na Slaviju uzvikujući „Nebojša, doktore“. Masa je bučnija i energičnija nego inače. Oko kolone, grad je prazan. Protest protiv diktature trenutno skandira „Vrati nam Beograd, Siniša!

19.05 – Demonstranti skreću u Beogradsku ulicu, kuda će nastaviti do Slavije. Kako je Danas već izvestio jutros, trasa je izmenjena u pokušaju da se Protest protiv diktature ne susretne sa navijačkim grupama. Kolonu prati pesma Idola „Retko te viđam sa devojkama…“

18.50 – Šetnja demonstranata je upravo počela. Iako značajno više učesnika nego tokom prazničinih dana, ipak taj broj nije veći nego na početku šetnji pre praznika. Na čelu kolone su bubnjari, a protestanti uzvikuju „Vučiću, lopove“.

18.40 – Saobraćajac kod trga Nikole Pašića nije hteo da pusti jednog starijeg gospodina sa fotoaparatom da se pridruži Protestu protiv diktature. Telom se postavio ispred njega, ne dozvoljavajući mu da prođe i zahtevajući ličnu kartu. Kada im je prišla reporterka Danasa, saobraćajac je ustuknuo i pustio čoveka da prođe, koji je neko vreme proveo i dalje stojeći u mestu. Šetnja novom rutom samo što nije počela.

18.30 – Na Protestu protiv diktature, 16. po redu, skupljaju se učesnici na platou ispred Skupštine Srbije. Kolona se već formira iza transparenta „Protiv sistema“. Primetan je znatno veći broj demonstranata nego prethodnih, prazničnih dana. Kako su logističari protesta najavljivali, očekuje se da ovo budu najmasovnije demonstracije od 3. aprila, kada su počela okupljanja Protesta protiv diktature. Na čelu kolone nalazi se ozvučenje sa kojeg se čuje muzika.

Današnji protest promenio je rutu šetnje demonstranata zbog 154. fudbalskog derbija. Na Fejsbuk stranici Protesta protiv diktature piše da „u svetlu dogovora na Facebook grupama i uzevši u obzir druga dešavanja u Beogradu tokom dana, prateći dobošare i glavni transparent, kretaćemo se rutom Skupština – Pravni fakultet – Beogradska – Slavija – Terazije – Knez Mihailova – Pariska – Studentski trg – Trg Republike – Skupština“.

Performans na ulicama Vršca

U  Vršcu je nakon uskršnje pauze održan deseti protest “Protiv diktature“. Kao i do sada, demonstranti su se okupili u 18 časova na Trgu Svetog Teodora Vršačkog. Međutim uobičajena protestna šetnja kroz centar grada sa transparentima, pištaljkama, uzvikivanjem parola i blokiranjem saobraćaja ovoga puta je bila obogaćena i naročitim performansom.

Jedan od demonstranata je obučen u odelo sa fantomkom na glavi, aludirajući na optužbe upućene Vučiću za rušenje u Savamali, nosio štap za koji su kanapom bili prčvršćeni sendvič i odštampana novčanica od 1000 dinara.

Za „mamcem“ je sve vreme jurio demonstrant našminkan kao zombi, sa obeležjima predsedničke kampanje Aleksandra Vučića. Na čelu skupa od 40-ak Vrščana, performeri su prošli Gradskim trgom, pored Gradske kuće i Ulicom Vuka Karadžića do raskrsnice sa Ulicom Nikite Tolstoja i nazad. Reakcije prolaznika na ovaj prizor su bile mešovite, ali je malo ko ostao ravnodušan, dok incidenata nije bilo.  Ipak, pred sam kraj šetnje, jedan sasvim spontan i tragikomičan događaj je ovom preformansu dao pun smisao, verno oslikavajući stvarnost ovog društva. Nekoliko mališana romske naconalnosti, koji inače prose centrom Vršca,  je počelo da skače za onime što se nalazilo na kraju kanapa, ilustrujući marginalizovanost te nacionalne manjine, ali i težinu materijalne situacije u kojoj mnogi građani žive. Umesto predviđenog kraja, performans je okončan tako što su deci dati i sendvič i novčanica, koju su želeli i pored toga što su znali da nije prava. 

Foto:Mišo Mićić

Zaječar: Sendvič za sendvičare

U Zaječaru se večeras u 19 časova na Trgu Nikole Pašića okupilo nekoliko desetina građana, što je po rečima okupljenih značajno manje nego u periodu pre uskršnjih praznika.

 Nakon tridesetak minuta, kolona se uputila ka obližnjem sedištu SNS-a, na čijem su ulazu ostavili sendvič, aludirajući time na „sendvičare“, odnosno aktiviste ove stranke. Potom su produžili do Trga Oslobođenja, na kome je ujedno zakazan novi protest za četvrtak u 19 časova. Zanimljivo je napomenuti da se među okupljenim građanima našao i Saša Radulović, lider pokreta „Dosta je bilo“ i čiji zaječarski gradski odbor učestvuje na lokalnim izborima u ovom gradu koji se održavaju u nedelju, 23. aprila.

Zrenjanin – Ajmo, ajde svi na protest

Na Điđićevom trgu večeras novi zbor protestanata, pištaljke i smeh okupljenih. Iako je hladno i vetrovito vreme, grupa naupornijih ponovo je na okupu. Oko pedeset Zrenajninaca večeras je izašlo na ulicu i dalo podršku studentskim zahtevima na „protestu protiv diktature“. Večeras je pirimetno veći broj mladih, došli su srednjoškolci, neki sa rančevima direktno iz škole a neki od kuće ili u pratnji roditelja.

-Ja sam ovde od početka protesta i dolazima sa mamom. Danas je sa nama i moja mlađa sestra. Dolazim jer se zalažem za prava svakog čoveka. Videli ste, izbori nisu protekli u demokratskoj atsmoferi, mediji nisu slobodni ni objektivni, ne izveštavaju o realnom stanju u zemlji. Pokušavamo da privučemo više učesnika,  drugare iz razreda – kaže srednjoškolka Nina.

Milka, učesnica protesta,  pročitala je učesnicima zrenjaninskog protesta spisak studentskih zahteva, koje su okupljeni pozdravili aplauzom.

-Mi smo za protest protiv diktature. Prilično sam redovan na ovim skupovima i podržavam mlade. Voleo bih da je sa mnom ovde i moja supruga – kaže Zoran Gerbeš.

Muzičar Saša Janković dolazi redovno na proteste, smatra da je to građanska dužnost u ovom „vremenu sunovrata“.

-Potrebno je da se  desi neka promena, za sve nas. Poslednjih pet, šest godina baš nije dobro i ne živi se dobro. Stvarno katastrofa. Šta god da se desi, bolje je od ovoga sada. Sve promene podržavam, proteste u Beogradu i Novom Sadu – kaže Janković.

Prema rečima prisutnih, naredno okupljanje biće za vikend jer se Zrenjanin delimično umorio od protesta. Ideja je da se protesti održavaju vikendom kod Mosta na suvom u 18 časova. Sa druge strane, grupa okupljena oko udruženja u osnivanju „Nova solidarnost“ najavila je okupljanje isto u subotu, ali na Đinđićevom trgu u podne.

Niš: Deljene doktorske diplome svim zainteresovanim građanima

Više stotina niških studenata i građana okupilo se večeras u Nišu na 13. „Protestu protiv diktature“, isprovociranom „neregularnostima“ na predsedničkim izborima na kojima je kandidat vlasti Aleksandar Vučić instItucionalno, finansijski i medijski izrazito favorizovan.

 Prema najavama inicijatora protesta, planiran je „performans svečane dodele doktorskih diploma svim zainteresovanim građanima“, ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i članova Gradskog veća, ali on nije izveden do zaključenja ovog izdanja. Najavljeni su i „govori o razlozima za izlazak na ulicu i pitanjima legaliteta i legitimiteta ove vlasti“.  „Ovo nije samo studentski protest i svi koji bi da se bore protiv medijskog mraka i slepe poslušnosti političkoj eliti su dobrodošli da nam se pridruže“, navedeno je u pozivu dostavljenom medijima u toku prepodneva.

Demonstranti su se, kao i obično, okupili na centralnom trgu Kralja Milana Obrenovića, a potom krenuli u šetnju širim centrom grada, noseći na čelu kolone udarni transparent „Ovo je zemlja za nas“. Skandirali su uobičajene parole protiv Vučića, loše situacije u zemlji, korupcije, medijske cenzure. Zastali su ispred kioska „Banka dobročinstva“, u glavnoj, Obrenovićevoj ulici, u kojem humanitarka Marina Adamović, i sama u invalidskim kolicima, prikuplja novac za lečenje teško bolesne dece, kako bi donirali novac za dečaka Andriju Stanišića kojem je najhitnije potrebno 718.000 dinara za operaciju kičme.

Inicijatori su najavili da će ove sedmice, u okviru protesta, biti organizovana i javna debata, na kojoj bi pozvani građani, sindikati i udruženja izneli predloge za konačnu „listu lokalnih zahteva“, koja je inače pročitana na 11. protesnom okupljanju. Na početnoj listi koju su studenti sastavili dominiraju antikorupcijski zahtevi, zatim oni za unapređenje ekonomije i prava radnika, kao i komunalni-izmeštanje pruge iz centra grada i izgradnja azila za životinje.

Studenti i građani Niša su predhodno „aklamacijom“ prihvatili osnovne i proširene zahteve, koje su predhodno definisali studenti u Beogradu i Novom Sadu. Oni traže kompletnu smenu političke elite na čelu sa Vučićem, fer i slobodne izbore, slobodu medija, departizaciju, decentralizaciju, promenu prioriteta socijalne i ekonomske politike, poboljšanje statusa i zaštitu prava i radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva, kao i potpuno budžetsko finansiranje školstva i zdravstva koje mora biti svima dostupno. Zahtevaju, takođe,  razrešenje predsednice Skupštine Maje Gojković, smenu članova RIK-a, REM-a i rukovodstva RTS-a, kao i reviziju biračkog spiska.

Protesti  u Nišu počeli su 3.aprila, ali je tokom uskršnjih praznika napravljena trodnevna pauza.  U njima osim studenata,koji su na čelu kolone, učestvuju i drugi građani, među kojima i izvestan broj univerzitetskih profesora, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara, ratnih vojnih rezervista i radnika propalih društvenih preduzeća kojima država duguje zarade . Protesti nemaju formalnog organizatora, a studenti ponavljaju da iza njih ne stoji nijedna politička stranka ili predsednički kandidat.

Novi Sad: Sutra protest u podne

Prisutnima na Trgu republike se obratio student prve godine književnosti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mihajlo Nikolić, član Studentskog pokreta Novi Sad, organizacije koja od samog početka organizuje protest „Protiv diktature i sistema“ u Novom Sadu.

– Nisam pre dve nedelje, kada smo počinjali da protestujemo znao šta zaista ne želim, osećao sam samo ogroman revolt prema režimu. Međutim, danas, dve nedelje posle, i te kako znam šta zaista ne želim: ne želim da živim u društvu koje je izrodilo Aleksandra Vučića, ne želim da živim u državi u kojoj su toliko bedne plate, gde se deca leče SMS porukama, radnicima se otimaju plate a penzionerima penzije i sada se zalažem za sve ono što smo uobličili kroz naše zahteve. Povezala nas je sve naša solidarnost, rekao je Nikolić, čije su reči dočekane ovacijama. On je takođe pozdravio Sindikat prosvetnih radnika koji su juče organizovano došli na protest, i najavio da će današnji protest biti u podne ispred glavne pošte. Upravo zbog solidarnosti, Studentski pokret Novi Sad želi da podrži radnike pošte koji su za sutra u podne već najavili štrajk ispred novosadske glavne pošte.

Sombor: Treća nedelja protesta

Iako su u mnogim gradovima Srbije uskršnji praznici protekli bez protesta, Somborci su se pod motom „Stop diktaturi“, doduše u značajnije manjem broju u odnosu na prethodne dane, okupljali i protestovali i tokom nedelje i ponedeljka. Sombor je tako ostao jedan od retkih gradova u kojima se protesti održavaju 15 dana bez prekida. U nedelju od 18 časova na Trgu se okupilo nešto više od 20 građana, a najavljeni dogovor bio je da se ne ide u šetnju već da se učesnici protesta simbolično kuckaju jajima, dok se u ponedeljak po vetrovitom i oblačnom vremenu okupilo oko 40 građana, koji su od Ćelavog trga prošetali Glavnom ulicom do Županije i Pariskom ulicom se vratili na Trg Svetog Trojstva. Protest je završen tradicionalnim skandiranjem „sutra u 6“, prenosi Soinfo.

Subotica: LGBT parovi u srbiji nemaju pravo na brak i na decu

Grupa mladih okupila se večeras 14. put na protestu “Protiv diktature” u centru Subotice i podsetila vlast da LGBT parovi u Srbiji nemaju pravo na brak, na ljubav i da imaju decu sa svojim partnerima.

Jedna od govornica na protestu rekla je da ima 25 godina, da želi dete i da bi to trebalo da zvuči logično, realno i izvodljivo, dok u njenom slučaju i slučaju njene partnerke to nije slučaj zato što su gej, prenosi Magločistač.

“Prvi razlog je zato što sam lezbejka. Nemam prava da sklopim brak, kao ni partnerstvo sa ljubavlju svog života. Ako se razboli, nemam prava da je posetim u bolnici – jer ja nisam deo njene porodice, iako živimo zajedno. Ako ostane bez posla, ne može da bude prijavljena na moje zdravstveno osiguranje, jer nije deo moje porodice, iako je volim najviše. Ako se desi najgore, ona ne može da nasledi moju imovinu, jer nije moja porodica, iako bih joj čak i srce dala”, kazala je ona. Dodala je da na taj način one nemaju prava ni da imaju dete i da to dete raste u harmoničnoj porodici, okruženo ljubavlju, pažnjom i požrtvovanošću.

Foto: Magločistač

“Nemamo prava jer volimo, ali ne onaj pol koji bi bilo ’normalno’ i ‘zdravo’ da volimo. Svest građana o deci iz LGBT porodica najčešće glasi – ne želim da mi dete svakodnevno trpi verbalno i fizičko nasilje – a sve proizilazi iz porodice i obrazovanja. Obrazovni sistem nam je iz dana u dan sve gori, dok se profesorima oduzimaju prava”, smatra ona. Govornica je podsetila da u Srbiji život obolele dece zavisi od SMS poruka, da deca nisu bezbedna, a da je sudstvo korumpirano, javlja Magločistač.

“Ne želim da život mog deteta zavisi od volje lekara, dužine liste čekanja ili dubine mog džepa. Ne želim da se pitam da li je diploma lekara prava ili kupljena. Brine me da li ću ikad mirno spavati kada svoje dete pustim u grad sa društvom i da li će me probuditi policija jer ga je neka pijana neodgovarna osoba pregazila, a da osoba neće odgovarati za svoj užasan čin jer će ga moćni otac izvući iz problema”, rekla je ona. Podsetila je da mediji i kultura u Srbiji gube svoj značaj i autoritet u društvu.

“Kako ja da objasnim svom detetu sta je posao starlete? Kako da objasnim zašto mala Jana iz njegovog razreda ima svoj stan u centru grada i najnoviji bmw, a roditelji nigde ne rade? Kako da objasnim da materijalno nije najbitnije? Kako da objasnim zašto ne možemo na utakmcu lokalnog kluba iz bezbedonosnih razloga? Kako da objasnim da život nije farma, niti se ljubav gradi kao u parovima? Kako da objasnim da ne možemo na koncert džez muzike niti na kvalitetnu predstavu, jer su mesta i pozorišta preokupirana kič muzikom i tradicionalnim predstavama”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, deci sutra treba objasniti i zbog čega postoji velika razlika u finansijskoj moći među ljudima.

“Kako da objasnim da majka njegovog drugara radi na dva posla za ukupno 30.000 dinara, dok roditelji drugog deteta ne rade, a bahate se milionima, a na čelu su vladajuće stranke? Kako da kažem, ‘uči, pa da imaš dobar posao’, a da ne želim da ga lažem”, rekla je ona i pozvala građane da zajedno rade na ispravljanju “krivih Drina” i da zajedno menjaju društvo u kojem žive, piše ovaj sunotički portal.

“Možemo zajedno i trebamo zajedno i ne odustajemo. Potrebno je da razgovaramo sa ljudima, da im otvaramo oči i skidamo okove, da ih pokrenemo. Već sutra će biti hiljade ljudi koji će biti svesni mraka i koji žele da ‘upale svetlo’ i da zaustave čopor vukova”, kazala je i upozorila i da je fejsbuk grupa Narod protiv obojene revolucije danas objavio post sa njenom fotografijom sa protesta i fotografijom sa konferencije za novinare Liberalno-demokratske partije u Subotici (LDP), čija je ona bivša članica, gde je označena kao organizatorka protesta u Subotici i optužena da je članica lokalnog odbora ove stranke, te da je “nezadovoljni student i čest posetilac evropskih gradova i ostrva u Mediteranskom moru”.

“U narednom periodu radićemo na otkrivanju svih vođa protesta u Srbiji koji se kriju iza raznih organizacija”, navedeno je u postu ove fejsbuk grupe. Ona je rekla da će se, zbog objavljivanja lažnih informacija na ovoj fejsbuk stranici, obratiti nadležnim organima.

Za sutra je najavljeno novo okupljanje ispred zgrade Narodnog pozorišta u 19 časova. Protesti su održani i u drugim gradovima Srbije.

Podsetimo, tokom današnjeg dana predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je da je jedan deo zahteva sa protesta u Beogradu politički a drugi socijalni, ali je izrazio čuđenje što, tim pre, niko od studenata i ostalih koji učestvuju u protestu nije izašao na ulice kada se donosio Zakon o radu. Na ovo su reagovali saopštenjem inicijatori „Protesta ptotiv diktature“ pozivajući Orbovića da ne pokušava da prisvoji proteste koji su 2014. godine organizovani protiv usvajanja Zakona o radu.

Pokret „Protiv diktature“ obaveštava Orbovića da su brojni studenti tada bili direktno uključeni u borbu protiv Zakona o radu i da su bili u prvim redovima na tadašnjem velikom protestu.