Zbog kontroverznog konkursa naprasno odložena sednica 1Foto: Sajt grada Niša, Zvezdan Milovanović FB profil

Sednica Skupštine grada Niša na kojoj je trebalo da se nađe predlog Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora deset najvećih javnih preduzeća u Nišu, a koja je predhodno zakazana za sutra, odložena je „do daljnjeg“ jer vladajuća koalicija okupljena oko SNS-a nije uspela da obezbedi većinu za predlog, saznaje Danas.

Prema nezvaničnim izvorima, odborničke grupe stranaka koje čine vlast u Nišu, predvođene SNS-om, na sastanku održanom juče po podne, navodno nisu uspele da postignu dogovor o prihvatanju predloga Komisije, na koji su inače upućene primedbe pojedinih učesnika konkursa, sindikata, opozicionih stranaka i dela javnosti, i koji je „uspeo“ da izazove dodatne podele u SNS-u. Zbog kontroverzi povodom ovog predloga, koji su najviše vezani za konkurs za izbor direktora Vodovoda „Naissus“, na kojem je kao prvorangirani predložen aktuelni direktor Dejan Andrejević, za kojeg su upućivane primedbe da ne ispunjava osnovni konkursni uslov o potrebnom radnom stažu sa visokim obrazovanjem, pred ili u toku ovog vikenda u Niš bi trebalo da dođe predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić.

Naši nezvanični izvori kažu da su na sastanku gradonačelnik Niša Darko Bulatović (SNS) i zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur (SNS), koji je inače učestvovao na konkursu za izbor direktora „Naissusa“, navodno istakli da je predlog Komisije sporan jer je bilo dosta primedbi, među kojima su tvrdnje da Komisija nije poštovala Uredbu Vlade Srbije o merilima za imenovanje direktora javnih preduzeća, da su pojedini njeni članovi bili u sukobu interesa, a da neki prvorangirani kandidati  ne ispunjavaju bitne konkursne uslove. Poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović je, međutim, branio odluku Komisije i zagovarao da ona bude prihvaćena.

Mandat aktuelnih direktora ovih javnih preduzeća istekao je 1. oktobra, tako su oni već par dana u problematičnom statusu, protivno Zakonu o javnim preduzećima. Prema zakonskim propisima, upravljanje tim preduzećima trebalo bi da preuzmu Nadzorni odbori, ali to se, prema našim saznanjima, još nije dogodilo. „Niška praksa“ u ovakvim slučajevima ranijih godina bila je da se javni funkcioneri čiji je mandat istekao „prećutno tolerišu na kraći vremenski period“, dok ne budu izabrani novi.              

Zvanično obrazloženje: TV prenos

U saopštenju objavljenom danas na sajtu grada Niša saopšteno je da je razlog za odlaganje sednice Skupštine grada nepostojanje mogućnosti za direktni televizijski prenos sednice. „Postignut je dogovor da odmah nakon okončanja postupka javne nabavke bude zakazan novi termin sednice. Ishod javne nabavke očekuje se do kraja iduće nedelje, navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari