Ruska ambasada u Beogradu uspela je da „direktnom ucenom“ isposluje otkazivanje konferencije o NATO, zakazane za danas u Varvarinu, saopštio je Međunarodni institut za bezbednost. Zoran Milenković, predsednik opštine Varvarin, rekao je Danasu da je ovaj skup „odložen do daljeg“, ali nije želeo da komentariše navode o umešanosti Ambasade Ruske Federacije.

Konferencija „Srbija sa jakim saveznicima ili neutralna?“, koja je trebalo da se održi u organizaciji Međunarodnog instituta za bezbednost, Odeljenja za javnu diplomatiju NATO i opštinskih vlasti, otkazana je „zbog nedopustivog mešanja ruske ambasade u Beogradu u aktivnosti Instituta i opštine Varvarin“, saopštila je ta nevladina organizacija. Naime, predsednika opštine Zorana Milenkovića telefonom je pozvao ataše za kulturu Aleksandar Nikolajevič Konanihin, „koji mu je preneo stav ambasadora Konuzina da ruska ambasada ne gleda blagonaklono“ na održavanje tog skupa. Kako se navodi, Konanihin je „direktno ucenio“ Milenkovića, rekavši mu da ambasador Rusije u Beogradu i ruska delegacija neće prisustvovati proslavi 200 godina Prvog srpskog ustanka, to jest Bitke na Varvarinskom polju, ukoliko konferencija bude održana.

„Reakciju Ambasade Ruske Federacije smatramo skandaloznom i ponižavajućom, ne samo za nas kao organizatore Konferencije, već pre svega za Republiku Srbiju, kao suverenu i nezavisnu državu“, poručuje Međunarodni institut za bezbednost, koji je u saradnji s kancelarijom NATO već organizovao slične skupove u Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu.

– Procenili smo da sada nije pravi trenutak da se u Varvarinu održi konferencija o NATO i odlučili smo da sve odložimo do daljeg. Navode o pritiscima ruske ambasade ne bih mogao da komentarišem – kazao je našem listu Zoran Milenković.

S druge strane, kako je Danasu rečeno u pres službi Ambasade Ruske Federacije, „ambasador Aleksandar Konuzin je primio pozivnicu da u Varvarinu učestvuje na konferenciji o vojnoj neutralnosti Srbije i odlučio je da odbije taj poziv“. Ambasada nije želela da komentariše tvrdnje o svojoj umešanosti u otkazivanje tog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari