Zbog Trepče pomerena sednica vlade? 1Foto: Stefana Savić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pomerio je sednicu vlade planiranu za sutra – za utorak.

Kako bi imao više vremena za konsultacije sa nadležnim ministrima i službama povodom problema nastalih u vezi sa Sporazumom o telekomunikacijama na Kosovu i Metohiji i otimanju kombinata Trepča, saznaje Blic.

Vučić je u okviru konsultacija sa najvišim zvaničnicima razgovarao i sa pojedinim ambasadorima zemalja čiji bi stav mogao da utiče na razrešenje ove situacije, prenosi Blic ne precizirajući izvor.

Prema pisanju Blica Vučić je na zasebnim sastanicima razgovarao sa ministrima policije Nebojšom Stefanovićem, odbrane Zoranom Đorđevićem, rada Aleksandrom Vulinom, kao i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem.
Na sastanku kod Vučića bila je i ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić.

Vučić konsultacije održava uoči donošenja odluke o postupanju države u slučaju Trepče i Sporazuma o telekomunikacijama u dijalogu Beograda i Prištine.

U noći između petka i subote, kosovski parlament je usvojio Zakon o Trepči, po kojem će taj kombinat biti organizovan kao akcionarsko društvo. U zakonu se navodi da je glavni akcionar Vlada Kosova sa 80 odsto akcija, dok će 20 odsto biti u vlasništvu zaposlenih, podseća Blic.

Na ovaj način sva imovina, rudnici i eksploatacije postal su vlasništvo Kosova, dok je Srbija ostala bez svoje imovine. Kako je više puta rečeno u Vladi, Srbija ima dokaze o vlasništvu nad Trepčom i preduzeće sve pravne mere kako bi sprečila lišavanje svojinskih i upravljačkih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari