Zdravko Ponoš: Udružena opozicija je trenutno u blokadi 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Narodna stranka je dala svoj doprinos prilikom usaglašavanja zajedničkog stava Udružene opozicije Srbije.

Smatramo da smo usaglasili razumne zahteve iza kojih mogu da stanu i ostale opozicione stranke, pokreti, udruženja građana, pojedinci. Imamo čvrst stav i oko toga ko ima kredibilitet da ih ispregovara. Potrebno je da se izvrši pritisak na režim kako bi što pre krenuo dijalog i da bi ostalo dovoljno vremena za implementaciju dogovorenog. Treba nam i supstancijalan razgovor sa evropskim posrednicima. Otvorena pisma neće nam pomoći. Uostalom kao ni urbane legende da neke evroposlaničke grupe imaju ultimativne zahteve za propiranje političke biografije pojedinih političkih aktera u Srbiji kao preduslov njihove podrške za pregovore vlasti i opozicije u Srbiji, kaže za Danas Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke, odgovarajući na pitanje hoće li Narodna napisati svoj dokument oko izbornih uslova i kome ćete ga ponuditi.

* Da li su vaša stranka i Stranka slobode i pravde potpuno prekinule saradnju?

– Narodna stranka je sarađivala sa SSP u okviru Saveza za Srbiju, a kasnije u okviru Udružene opozicije Srbije. Borba za fer izborne uslove je tema oko koje smo se okupili u UOPS i to po kriterijumu odnosa prema bojkotu neregularnih junskih izbora. Nije nas okupila podudarnost u stavovima oko tema kao što su odnos prema NATO, Rusiji, GMO, migrantima… Narodna stranka i veći broj članica insistiraju da UOPS izađe u javnost sa usaglašenim zahtevima za izborne uslove koje mogu da prihvate i podrže i druge opozicione stranke, uključujući one koje su izašle na izbore u junu. U međuvremenu iz medija, od strane PSG, obavešteni smo da na izbornim uslovima separatno rade SSP, DS i PSG koji nije član Udržene opozicije. To je nova realnost. UOPS, kao format u okviru kojeg su Narodna i SSP sarađivali, trenutno je blokiran. A saradnja unutar opozicije je potrebnija nego ikad, bez obzira u koliko kolona će se jednog dana izlaziti na izbore. Za sada nema na šta da se izađe, a neće ni biti ako se ne izborimo za uslove. Istrčavanje sa ideološkim kolonama i kadidatima je pravljenje ražnja dok na vidiku nema ni zeca ni šume.

* Na koji način Narodna stranka radi na saradnji opozicije ili vam je važnija samostalnost i rad na sopstvenim kapacitetima?

– Da bi se Srbija promenila neophodna je saradnja onih opozicionih partija koje imaju šta da ponude, koje poseduju kredibilitet minulog rada i kapacitet da doprinesu toj promeni. Posvećenost opozicionoj saradnji i istovremeno građenje vlastitih stranačkih kapaciteta nisu stvari koje se uzajamno isključuju. Džaba spremnost na saradnju ako nemate s čime da doprinesete. Dobra volja i lepa reč nisu dovoljni. Narodna stranka gradi stranačku infrastrukturu širom Srbije. To će nam trebati bez obzira kada i u koliko kolona ćemo izaći na neke buduće izbore i da li ćemo imati svog ili zajedničkog kandidata. A Narodna stranka zagovara ideju zajedničkih kandidata.

* Jesu li na primer Boris Tadić, Sergej Trifunović ili Nebojša Zelenović tihi saradnici vlasti jer su izašli na izbore pa zato ne želite saradnju sa njima?

– Ne želim da se bavim nagađanjem šta je koga motivisalo da prekrši dogovor o bojkotu neregularnih izbora. Verujem da razloge ne treba tražiti u onome što sugeriše vaše pitanje već u sebičnoj kalkulaciji nakon što je režim spustio izborni cenzus na tri odsto. Čak i etabliranim strankama nije strano da zbog instinkta preživljavanja zanemare javni interes. To je legitimno pravo stranaka, kalkulacija koja nosi svoje posledice. Ovaj put kalkulacija im je bila loša. Stranke koje su održale reč, bojkotovale izbore i dovele u pitanje svoju egzistenciju zbog javnog interesa imaju takođe legitimno pravo da ove prve ne prihvataju kao kredibilne partnere za pregovore o narednim izborima. Ne možemo da se oslonima u ovoj političkoj borbi na one kojima izborni uslovi postanu prihvatljivi kad režim spusti cenzus. To možda može takvu opoziciju da uvede u parlament, ali Srbiju garantovano ostavlja u blatu. Narodna stranka nije zainteresovana za takve kalkulacije.

* Sve više lidera partija odustaje od ponovnog bojkota izbora. Vi ste i dalje na toj liniji. Da li je verovatniji novi bojkot ili pobuna protiv njih ako uslovi ostanu isti?

– Oni koji su se upecali na tri odsto, kao i oni koji su već najavili svoje personalne kandidature na budućim izborima nisu reper po kojem će se povoditi Narodna stranka. Ako bi se ponovili izborni neuslovi iz juna, Narodna stranka ponovo neće učestvovati u izbornoj farsi. A učinićemo sve kako bi se izborili za regularne izborne uslove. Takvi uslovi bi, verujem, bili regularni i za one koji su bili zadovoljni i uslovima u junu.

Ne mogu da ne primetim da je otužno što veći deo ovog razgovora posvećujemo narušenim odnosima unutar ionako nejake opozicije. I to u situaciji kada su građani Srbije zaokupljeni zdravstvenom kataklizmom i kada su dominantni osećaji nepravde i nemoći. Ali moguće da je i ova mučna faza neophodan korak ka razbistravanju naše političke scene. Nisu svi dorasli otklanjanju uzroka nepravde i beznađa, a neki nisu to ni namerili.

* Kako vidite ciljeve posete šefa ruske diplomatije Beogradu?

– Lavrov je posetio Srbiju u okviru svoje regionalne turneje tokom koje je obavio redovno inventarisanje ruskih interesa u regionu. Ne verujem da je Vučić imao bog zna šta da inventariše sa svoje strane. Posebno nakon vašingtonskog proćerdavanja kosovskih akcija. A za pravdanje poseta je prekratko trajala.

* Kako tumačite budući uticaj Madlen Olbrajt na rešavanje pitanja Kosova i ima li načina da se Srbija odupre pritiscima?

– Teško da doprinos rešavanju kosovskog pitanja može da pruži neko sa toliko kostura u ormaru i odsustvom svesti o tome, čak i u životnoj dobi kad se ljudi obično pripremaju da se sretnu sa istinom o sebi. Smatram da pažnju treba usmeriti na tim koji će preuzeti vodeće pozicije u Stejt departmentu. Nekolicina je profesionalno stasala za vreme Klintonove administracije kada se razgorevala balkanska tragedija, a neki su tome dali i svoj profesionalni doprinos. Za njih je Vučić pročitana knjiga i neće propustiti priliku da mu iz ruku uzmu ono što je Grenelu olako obećao kao prilog Trampovoj predizbornoj kampanji. O tome su mogli samo da maštaju dok su bili mladi lavovi. Ovaj režim je po pitanju Kosova napravio nepopravljivu štetu i nastavlja to da čini. Nema govora o nekoj konzistentnoj politici očuvanja nacionalnih interesa na Kosovu. Odupiranje pritiscima je gluma za unutrašnju upotrebu. To se neće promeniti dok je ove vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari