Zečević: Srbija unosi stabilnost u odnose sa Albancima na Kosovu 1Foto: RTS / Printscreen

Srbija unosi stabilnost u odnose sa Albancima na Kosovu, izjavio je u Jutarnjem programu RTS Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

On je istakao da je Srbija zainteresovana za realizaciju Briselskih dogovora koji su potpisani 2013. godine.

Prema oceni Zečevića, Francuska je nekada bila velika, a danas je sila srednjeg dometa.

„Želeli su da otvore pregovore Beograda i Prištine posle 18 meseci. U utorak je Makron primio Hotija, a u četvrtak Vučića i time pokreće, zajedno sa Nemačkom, pregovore o normalizaciji odnosa“, objasnio je Zečević.

Druga tema su evrointegracije, naglasio je on i primetio da je Vučić u Parizu „rekao da se opredeljujemo za novi model, a Makron je napominjao da stari model treba zameniti novim“.

Predložili su nam da biramo uzmeđu ta dva modela, a sada je razrešena ta dilema i „izašli smo u susret Francuskoj, možemo da dobijemo više sredstava od EU“, objasnio je Zečević.

On je, međutim, upozorio da taj model nosi određene rizike, jer može da nas zaustavi, ali isto tako na jesen možemo da otvorimo više poglavlja.

Možemo da se ubrzano približavamo cilju da otvorimo i zatvorimo do 2024. sva poglavlja. Na taj način se može ići u paketu tematski, napomenuo je Zečević.

Treća tema su bilateralni odnosi koji su u usponu, istakao je Zečević i predvideo „da ćemo u narednim godinama uspeti da dosegnemo odnose od pre Prvog svetskog rata“.

On smatra da je to je bitno, jer bi voleo da koristimo modele koji Francuzi imaju za mnoge oblasti, za doradu Ustava, elektronske medije, konkurenciju i razvoj nacionalne kulture.

„Mi smo nekada koristi francuski model društvene organizacije i trebalo bi da razmišljamo u tom pravcu“, zaključio je Zečević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari