Zelenović: Finansiranje medijskih projekata po zakonu 1

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zgrožen je tabloidizacijom javnog života i napadima na njega kao i na grad posle pisanja jednog tabloida i izjava premijera Aleksandra Vučića da se medijskim projektima finansira predsednička kampanja Vuka Jeremića.

Na konferenciji za novinare Zelenović je ukazao da je javni konkurs za finansiranje medijskih projekta objavljen prvog decembra prošle godine, da su svi imali pravo da konkurišu, a da je odluku o tome donela respektabilna i kvalifikovana komisija, kao što to i zakon nalaže. U komisiji su bili: Svetozar Raković, sekretar NUNS-a, Zorica Višnjić, predstavnica Lokal presa, i renomirani novinar Vladimir Milić. Odluku komisije gradonačelnik je u potpunosti podržao i za medijske projekte odobreno je 40 miliona dinara, kao i prošle godine. On je napomenuo da pored informisanja lokalnog stanovništva preko lokalnih medija značajno je da se o prilikama u Šapcu informiše i šira javnost kao i potencijalni investitori preko centralnih medija. Međutim, ovi napadi su još jedna potvrda da se u Srbiji sudi i presuđuje bez ikakvih dokaza, a krajnje neprihvatljivo je da to čini premijer koji bi najpre trebalo da se drži zakona. Očigledno, rekao je Zelenović, da je u pitanju strah od predstojećih predsedničkih izbora. Ono što je evidentno da nikada gradska vlast ne bi finansirala nečiju predsedničku kampanju, a za lokalnu samoupravu veoma je važno da građani budu dobro informisani. Na ovaj način, ignorisanjem a sada i otvorenim napadima na Šabac od strane republičkih vlasti nema razvoja lokalnih samouprava a to je bitna odrednica svake vlasti kao i evropskih integracija, istakao je Zelenović.

Da podsetimo pored lokalnih medija finansiraju se medijski projekti: „Dan grafa“- lista Danas sa 5,6 miliona dinara, Kurir – 5,3 miliona, Blic – dva miliona dinara i Vreme – 700.000 dinara.

Podsetimo, Danas je u petak objavio tekst o ishodu konkursa za medijske projekte, a u vikend izdanju provladin tabloid Informer objavio je da je opština pod kontrolom Dušana Petrovića medijima koji podržavaju Vuka Jeremića uplatila 14,2 miliona dinara na ime finansiranja fiktivnih projekata. Sem našeg lista, Blica i Vremena u ovo je svrstan i Medija centar. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je potom za TV Pink izjavio da danas „isti oni koji su Velimira Ilića nazivali nepismenim, najgorim i sve najgore govorili o njemu“ sada od Ilića „prave ikonu“. „Samo zato što je počeo da govori protiv mene, zato što su mu to rekli Dušan Petrović i Vuk Jeremić“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari