Zelenović govori o pritiscima na lokalne vlasti 1Foto: Jugoslav Radojević

Na poziv Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović će u Strazburu 6. novembra izvestiti o zloupotrebama republičke vlasti i kršenju građanskih i političkih prava u Srbiji.

To je nastavak debate započete 28. juna u Istanbulu, gde se govorilo o pritiscima naprednjačke vlasti na Paraćin, Čajetinu i Šabac. Kako se približava sesija u Strazburu sve su žešći nasrtaji i pritisci naprednjaka čak su upregnuti i državni organi. U Šapcu su tokom pet nedelja novosadska policija i inspekcije okupirali gradsku vlast koristeći brojne neprimerne optužbe i insinuacije. Takođe, naprednjački poslanici, odbornici i jurišnici zvanično ali i širenjem lažnih vesti na sve načine vrše pritisak na gradonačelnika Zelenovića. On je više puta opovrgao sve ove optužbe u javnosti.

Najnoviju krivičnu prijavu protiv gradonačelnika podneo je narodni poslanik SNS Boban Birmančević zbog navodne malverzacije sa 72 stana u vlasništvu grada. Takođe se javno tvrdi da je Zelenović učestvovao u kupovini glasova tokom lokalnih izbora 2016. godine, kao i da je oštetio gradski budžet.

– Potpuno je neosnovana optužba za malverzacije sa 72 opštinska stana. Tako je 26 prostorija manje kvadrature otpisano, a deset je u postupku otpisa, i ni u kom slučaju se ne radi o stanovima. Praktično 36 stana fizički ne postoje. Samo 23 stana imaju funkcionalnu upotrebu i oni se izdaju. Pet stanova dato je Centru za socijalni rad, pet je u postupku restitucije, a tri stana su prazna. U svemu tome šire se lažne vesti bez ikakvog pokrića. Tako se čak i u Gradskoj skupštini optužujem za kupovinu glasova u kampanji 2016. godine. Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdim da nisam učestvovao ni u kakvoj kupovini glasova, a one koji to javno govore tužiću“, rekao je Zelenović za TV Šabac.

U Srbiji samo u sedam lokalnih samouprava nije na vlasti SNS, a pri tome je uhapšeno 113 lica, a među privođenim su 34 bivša predsednika opštine ili gradonačelnika. Ukupno su pravosnažno osuđena tri lica. Tome je prethodilo da je u čak 26 slučajeva menjana izborna volja građana. Pretnjama, ucenama, podmićivanjima, vlast su preuzeli naprednjaci i to će biti tema o kojoj će Zelenović govoriti u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari