Zelenović između Đilasa, Jeremića i Ćute bira - Ćutu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ako budemo išli na beogradske izbore, napravićemo svoj politički pokret i sami ćemo se kandidovati, najavljuje ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, dok arhitekta Dragoljub Bakić smatra da svi moraju da se udruže kako bi se od Beograda spasilo šta se spasiti može.

Na pitanje da li bi u predizbornoj koaliciji radije bio sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem ili Draganom Jovanovićem Ćutom, koji je najavio sopstveni politički angažman, Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca, rekao je: „Sa Ćutom“.

Dragoljub Bakić je objasnio da izbornu kolonu moraju da predvode građani i njihova udruženja, a da im priđu „svi oni čestiti članovi raznih partija koji moraju da skinu svoje stranačke uniforme“. Kako je rekao, ekologija je par ekselans političko pitanje, jer se radi o velikim problemima građana, koji ne mogu da se reše ako se ne politizuju i ne iznesu u javnost.

Bakić se još zalaže za razdvajanje beogradskih izbora i za to da oni budu prvi u nizu, pre parlamentarnih i predsedničkih.

Po njemu, Aleksandra Vučića zabrinjavaju ekološki pokreti čim ih je u Briselu komentarisao, a oni pritom niču iza svakog ćoška. On podseća da ljudi brane Revu, Košutnjak, Makiš, Savski nasip, blokove 70 i 70a i ilustruje da se „svuda nešto brani, a vlast napada“.

„To i jeste politika, jer se vi suprotstavljate političkim gradskim moćnicima koji prave besmislice i demonstriraju svoju moć, a ne znaju ništa“, ocenio je Bakić, koji tvrdi da njih zanima samo profit, dok Beograd infrastrukturno propada.

S druge strane, i Aleksandar Jovanović Ćuta smatra da su ekologija i ekološki pokreti preuzeli sve ostale teme i da je to praktično jedino o čemu se u javnosti priča. Ipak, on misli da je ključno što se ekološki pokret „nije spetljao“ s političkim partijama, jer u suprotnom ne bi ni bilo takve energije. „Da li stranke žele da se prikače, da se uključe? Naravno! Kada imate toliko energije, toliko potencijalnog broja ljudi, svako ko se bavi politikom i želi da dođe na vlast, vidi u tome šansu da politički profitira“, uveren je Jovanović.

On, međutim, najavljuje da će, kada bude trebalo da se „stane na barikade“, pripadnici ekološkog pokreta stati kao građani. „Mi moramo da ostanemo čisti. Najlakše je uprljati se, slizati se s nekakvom politikom, brojati i praviti nekakve matematike, gledati profit, ko će da bude na kojoj funkciji. Mi se time na taj način sigurno nećemo baviti“, obećao je Jovanović.

Nebojša Zelenović, lider Građanske platforme Akcija rekao je Fonetu da će uskoro biti podvučena crta i ništa više neće biti isto, jer građanski pokreti traže svoje mesto u svemu što se dešava, shvatajući da borba za životno važne teme ima svoje granice preko kojih morate ući u politiku.

On je rekao da dogovor opozicije o saradnji na izborima „nije baš propao“ ali da „nije ni uspeo“.

Bivši gradonačelnik Šapca objašnjava da nije mogao da „sedi i čeka da se nešto napravi samo od sebe ili padne sa neba“ i zato je odlučio da „integraciju i ukrupnjavanje pokuša tamo gde ima smisla“, objedinjavanjem 25 lokalnih organizacija i pokreta u Građansku platformu Akcija.

Upitan o instrumentalizaciji autohtonih građanskih aktivističkih pokreta, naročito onih koji se bore za životnu sredinu, on je odgovorio da je „stvar jednostavna, da su seli, dogovorili se i da većina njih ne želi da ulazi u stranke“.

On sa opozicionim strankama ima elementarnu komunikaciju i podseća da je sa njih nekoliko učestvovao u dijalogu o izbornim uslovima, uz posredništvo evroparlamentaraca.

Zelenović napominje da okupljanjem pokreta ne pokušava da se distancira od stranaka opozicije, već da ukrupnjavanjem građanskih inicijativa nastoji da radi na savezništvu sa onima koji se bore protiv režima.

Uprkos tome, on je na konkretno pitanje da li bi u predizbornoj koaliciji radije bio sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem ili Draganom Jovanovićem Ćutom, koji je najavio sopstveni politički angažman, kratko odgovorio: „Sa Ćutom“. Razlog za to obrazlaže prihvatanjem Zelenog dogovora za Srbiju, koji vidi kao „strukturiranu politiku“, iako ne može da kaže kolika je realna snaga pokreta, ekoloških inicijativa i aktivističkih organizacija.

Stranke imaju problem da građani odlučuju

Oko Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke već se okupila grupacija sa kojom Nebojša Zelenović, kako kaže, „nema nikakav problem“, ali žali zbog neuspeha njegovog predloga da se bar za Beograd održe predizbori u okviru opozicije.

„Iz nekog razloga svi imaju problem da uključe građane u proces odlučivanja“, ukazao je on, ali je istovremeno istakao da sa Inicijativom Ne davimo Beograd ima „partnerske odnose koje treba dalje da razvijaju“. Nije konkretno rekao na koji način, imajući u vidu da su predstavnici Inicijative nedavno jasno rekli da ne žele da ulaze u predizborne koalicije, kao i da mogu da sarađuju sa Akcijom, ukoliko podrži njihovog kandidata za gradonačelnika Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari