Zelenović o pozivu ministarstva: Javnost da pošalje svoje primedbe i zahteve o projektu Rio tinto 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je danas da javnost treba da pošalje sve primedbe i zahteve o projektu rudnika litijuma i bora kompanije Rio Tinto u dolini Jadra.

Zelenović, koji je i koordinator Otvorene gradjanske platforme Akcija, je u pisanoj izjavi naveo da je Ministarstvo zaštite životne sredine „u tišini“ objavilo poziv javnosti da dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana o tom projektu i poručio da je „sad vreme za akciju“.

„Iako se u prethodnom periodu dosta govorilo o ovom projektu, ovo je prva prilika da se gradjani, aktivisti, stručna javnost i organizacije direktno uključe u donošenje odluka u vezi sa ovim projektom i da svojim komentarima ukažu na štetnost njegove realizacije i potencijalne negativne efekte na životnu sredinu i zdravlje gradjana“, kazao je Zelenović.

Dodao je da objavljivanje poziva „u tišini“, nije odlika transparentnosti.

„Ostavljen je minumalni zakonski rok, a poziv je objavljen u tišini što nije odlika kompanija koje poštuju načela transparentnosti i uključivanja građana, kakvom se predstavlja Rio Tinto“, istakao je on.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je 5. jula obaveštenje o podnetom zahtevu za odredjivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“ i na kraju obaveštenja pozvalo zainteresovanu javnost da u roku od 15 dana dostave mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari