Zelenović: Sa ovakvim medijima ne možemo da postanemo zdravo i demokratsko društvo 1Nebojša Zelenović Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da Srbija ne može da postane zdravo i demokratskog društvo, niti da pristupi Evropskoj uniji, sa trenutnim stanjem u oblasti medija.

„Prema najnovijem izveštaju koji objavljuju Reporteri bez granica svake godine, Srbija je ponovo pala na svetskoj rang listi koja ocenjuje slobodu medija, ovog puta sa 90. na 93. mesto. Ako uporedimo sa zemljama u regionu, Srbija je jedina država koja je pala više od jednog mesta a Severna Makedonija nas je prešla na listi. Opšte je poznato da ova vlast ne poštuje medije, već ih upotrebljava kao aktere koji šire propagandu Srpske napredne stranke“, rekao je Zelenović.

U intervjuu za portal Slobodna reč, Zelenović je ocenio da svi gradjani imaju pravo da budu informisani i da te informacije dobijaju od profesionalnih i nezavisnih medija, ali da je broj građana koji uživaju to pravo u Srbiji veoma mali.

„Naša vlast je uvela u vreme krize uredbu kojom suspenduje javno informisanje i biće zapamćena po tom sramnom pokušaju. Srećom, pritisak javnosti i iz EU je bio veliki i brzo je ukinuta. Zatim su ukinuli pres konferencije. Vlast koja ne poštuje novinare, ne poštuje javnost, to jest svoje gradjane“, rekao je on.

Što se tiče pojave raznih provladinih medija, Zelenović je rekao da je to za svaku kritiku budući da ta pojava dalje ugrožava pravo da građani budu informisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari