Zelenović tvrdi da je dve godine praćen i slušan i da za to ima dokaze 1Nebojša Zelenović Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je danas da je dve godine, 2017. i 2018, „praćen i slušan“ i da je došao u posed dokumenata sa naredbama za to.

Zelenović je tokom gostovanja na TV N1 izneo tvrdnje je da je „pod merama“ bio celu 2017. i 2018. godinu i za to, kako je rekao, „zloupotrebljavanje institucija“ Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) i tužilaštva, optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Za sve to vreme praćenja, oni su uspeli da izvuku jedan proces koji se meni stavlja na teret kao gradonačelniku, da je budžet grada Šapca platio komunalnom preduzeću za iznošenje smeća u par šabačkih sela, i to je sve… Važnija stvar je što vi ovde vidite koliko je ljudi u okviru sistema pod pritiskom da radi stvari protivzakonito“, kazao je Zelenović.

Istakao je da čeka da njegov advokatski tim „završi čitav posao“, nakon čega će izaći u javnost, a kako je dodao bio je praćen zbog toga što je predstavljen kao šef organizovane kriminalne grupe.

Govoreći o procesu koji protiv njega i opštine vode republički organ, za zloupotrebu budžeta, Zelenović je rekao da je Državna revizorska institucija 2016. godine utvrdila da je bilo neusaglašenosti u trošenju budžeta, ali i da one nisu uticale bitno na poslovanje grada i da nije postojalo nenamesko trošenje.

„Umesto da u svakom redovnom postupku to bude prekršajna odgovornost, zbog neusaglašenosti koje su računovodstvenog tipa, protiv mene se vodi postupak tri godine. Sada smo na Apelacionom sudu u Novom Sadu. Ja verujem da niti jedan sud koji sada sudi ne može da donese odluku da osudi mene za nešto što nisam radio“, rekao je Zelenović.

„Vučić nema zakonsku nadležnost da predlaže promenu izbornog cenzusa“

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema zakonsku nadležnost da predlaže snižavanje ili podizanje izbornog cenzusa.

„Takva nadležnost predsednika ne postoji… To da vi tri meseca pred izbore spustite cenzus na tri posto, samo govori o tome dokle nas je doveo, a doveo nas je dotle da niko ne može da predje cenzus, pa čak i oni koji su stali u red da mu zahvaljuju“, kazao je Zelenović gostujući na TV N1.

Dodao je da mu je interesantno kako su se izjasnili po tom pitanju evroparlamentarci jer je reč o odluci, kako je naveo, o kojoj se se nije razgovaralo na sesijama i okruglim stolovima, i istakao da nema ništa od izbornih promena o kojima se razgovaralo i debatovalo.

Zelenović je naveo da očekuje posetu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika, ali i da predstavnici opozicije odu u Brisel.

„Da ponovo razgovaramo svim izbornim uslovima, da pokažemo dokle smo došli u ovom trenutku, šta sve nije uradjeno što je eventualno trebalo i da istrajemo u ideji bojkota“, rekao je on.

Na pitanje donosi li bojkot stopostotnu vlast vladajuće koalicije u opštinama i gradovima Srbije uključujući i Šabac u kom je na vlasti opozicija, Zelenović je naveo da u Srbiji postoji 170 lokalnih samouprava, a da od toga „jedan grad, jedna opština i jedna gradska opština – eventualno još jedna, u kojima SNS nije na vlasti ili nije 100 odsto, nego recimo 97 odsto“ i ocenio da je situacija „dramatična“.

„Sigurno mi u Šapcu nećemo uraditi ništa što može na bilo koji način da poremeti energiju koja postoji kod gradjana“, kazao je on.

Upitan kada će Savez za Srbiju, kojem on pripada, imati jedan konzistentan plan o daljem delovanju kad aktuelna vlast u nekom trenutku ode, Zelenović je rekao da je činjenica da je savez heterogen, da u njemu ne može biti jedinstvene i konzistentne politike, ali da je dogovor da se sprovodi sporazum u 30 tačaka koji obezbedjuje zajedničko nastupanje.

„Osnovni uslov tog sporazuma je da se izborimo za poštene izbore, a onda ćemo videti šta će biti“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari