Želeo bih da se kandidujem, sve zavisi od Vučića 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić želi da se kandiduje za drugi mandat, ali za to još nema dogovor sa liderom Srpske napredne stranke i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nikolić očekuje da će ishod tog dogovra moći da saopšti „kada bude unošen badnjak“ u Predsedništvo, odnosno do Božića. Ovo je u najkraćem sažetak Nikolićevih odgovora na novinarska pitanja tokom njegovog obraćanja javnosti, čiji je povod ne samo Nova godina, nego i rekapitualcija njegovog petogodišnjeg mandata na Andrićevom vencu.

– Zaista želim da se kandidujem, ali pitanje je da li ću, ne vidim ni jednog drugog kandidata, mislim da sam ja potreban Srbiji, rekao je između ostalog Nikolić, dodajući da „sve zavisi od mog dogovora sa Aleksandrom Vučićem za koji ćete ubrzo saznati“.

Nikolić je naveo i da podrška Srpske napredne stranke takođe zavisi od odluke njenog lidera – „tako je bilo i kada sam ja vodio SNS“, dodajući da ovi predsednički izbori neće imati drugi krug.

– Ne može se desiti a da ne dobijem podršku Vučića, zamislite kako bi Srbija izgledala da ja i Vučić ne sarađujemo, istakao je Nikolić, nekoliko puta pomenuviši, da su postojale situacije kada je Vlada Srbije bila ranjiva i da su neki „pojedinci“ to pokušavali da iskoriste, za razliku od njega.

Veliki broj novinarskih pitanja ticao se rada fondacije Nikolićeve supruge Dragice Nikolić, a odgovarajući, predsednik Srbije, je više puta ponovio da su politički napadi na rad tog dobrotvornog fonda napadi i na Vučića i Na Vladu Srbije. To je, po njemu tako, budući da Predsedništvo raspolaže samo sredstvima iz budžeta, a da Vlada operativno i izvršno rukovodi zemljom, što znači i svim tenderima i nabavkama.

Sam Nikolić je prvi pomenuo rad Fondacije, rekavši da mu je Agencija za borbu protiv korupcije pre mesec i po dana poslala dopis da pošalje podatke o njenom radu, delujući po anonimnoj prijavi u kojoj se tvrdilo da postoji sumnja da su donatori privilegovani. Kako je predsednik Srbije, ispričao, spisak donatora poslat je Agenciji, ali pod uslovom tajnosti, odnosno da ako Agencija nađe nešto koruptivno, onda spisak može biti objavljen. Međutim, naveo je Nikolić, iz Agencije je stigao odgovor, da se ona ne bavi time, nego nadležni istražni organi.

Nikolić je više puta ponovio da donatori žele da budu anonimni iz različitih razloga, a da o njihovim nikakvim privilegijama ne može da odlučuje Predsedništvo, jer nema nikakvih ovlapšćenja za to, već je sve na Vladi Srbije. Takođe je rekao da su među njima i neki donatori iz islamskih zemalja koji ne žele da njihove donacije budu javno objavljene, budući da su okruženi siromašnim zemljama, te bi u svojoj javnosti imali problem sa pitanjem zašto pomažu Srbiji.

Novinar portala Insajder upitao je o donaciji kontroverznog bugarskog biznismena Cvetana Vasileva, na šta je Nikolić detaljno odgovarao da je reč o iznosu od 200.000 datom u vreme poplava i kada je Vasilev preuzeo Srpsku fabriku stakla u Paraćinu. Ukupna sredstva koja je prikupila Fondacija iznosi milijardu i dvesta miliona dinara, tvrdi Nikolić, i pita šta je tih 200.000 spram te cifre? Naveo je i da je novac koji je dao Vasilev iskorićen za pomoć poplavljenima, a da je u međuvremenu njemu „uzeta“ fabrika stakla, i da on ne zna detalje o tome.

Upitan o svojim protivkandidatima na predsedničkim izborima, Nikolić je rekao da je na časti i moralu Saše Jankovića da se kandiduje sa funkcije (zaštitnika građana) koju obavlja i protiv većine u Narodnoj skupštini koja ga je izbrala. „On treba da razgovara sa onima koji su ga izabrali i sam sa sobom“, tvrdi Nikolić.

Prema njegovom mišljenju, za predsednika su potrebni drugačiji kvaliteti – da može da priča sa Barakom Obamom, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel… a ne da kao Janković, stranim sagovornicima samo ponudi papir u kome je napisao nešto protiv vlasti u Srbiji.

Na pitanje o lideru radikala Vojislavu Šešelju, Nikolić je rekao da on nikada njega nije pobedio, pa ne može ni sada. Podsetio je da je vodio Šešeljevu stranku od 2003. i potom naprednjake, i kakav je politički uspeh postigao. „Njegova i moja politička snaga su izmerene“, tvrdi Nikolić.

Preokrenuta slika

Nikolić je, rekapitulirajući svoj petogodišnji mandat, naveo da je je za pet godina preokretnuta slika Srbije i da se može očekivati da, za razliku od njegove inauguracije, na inauguraciju 2017. dođu mnogi državnici. Između ostalog, rekao je da je Zajednica sprskih opština njegova orginalna ideja, pominjući sprečavanje Kosova da postane članica Unesko, neusvajanje britanske Rezolucije o Srebrenici, zatim susrete sa stranim državnicima, a saopšten je i podatak da je prešao više od 500 hiljada kilometara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

25 reagovanja na “Želeo bih da se kandidujem, sve zavisi od Vučića”

  1. Ni mi ne želimo da propuštamo i sa zebnjom da gledamo odrastanje naše dece i unuka, zbog nakaradne vlasti SNS, Tome diplome, Vučića i sl. Puna podrška gospodinu Saši Jankoviću!

  2. Uprkos svom fakultetskom obrazovanju, predsednik Nikolić i dalje ne razume da svakom svojom izjavom samo povećava šanse Saši Jankoviću da pobedi na predsedničkim izborima. I stoga, verujem da je jedina šansa za Srbiju da predsednik Nikolić što češće daje izjave.

  3. Sve zavisi od podrške kome će je dati Vučić jer on uživa najveći ugled u građanima Srbije. Verujem da će Nikolić dobiti Vučićevu podršku jer dobro obavlja posao predsednika Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.