Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da očekuje da će sledeći izveštaj glavne tužiteljke tog suda Karle del Ponte biti pozitivniji od prethodnog i da će Srbija posle toga parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da očekuje da će sledeći izveštaj glavne tužiteljke tog suda Karle del Ponte biti pozitivniji od prethodnog i da će Srbija posle toga parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.
– Očekujem da će posle posete glavne tužiteljke Srbiji naredne nedelje Srbija parafirati Sporazum. Bilo bi iznenađenje i velika politička šteta ukoliko se to ne dogodi – rekao je Ljajić novinarima u beogradskom hotelu „Slavija“.
Prema njegovim rečima posle parafiranja Sporazuma sa EU Srbija će imati dovoljno vremena da učini dodatne korake do Nove godine kako bi uverila zvaničnike EU i Haškog tribunala u namere za značajan napredak u saradnji s Tribunalom. Ljajić je naveo da je sedam dana, koliko je preostalo do posete glavne tužiteljke Beogradu, „dovoljno da Srbija još jednom pokaže političku volju i učini niz važnih koraka u saradnji s Tribunalom“, ali nije dovoljno da se locira i uhapsi haški optuženik Ratko Mladić.
– Čuda su moguća, ali u ovom slučaju ne verujem u ta čuda… Ako kažem da Ratko Mladić nije u Srbiji morao bih da kažem gde je. Ako kažem da je u Srbiji – niko u ovom momentu ne poseduje informacije da li se on nalazi u Srbiji – odgovorio je Ljajić na novinarsko pitanje o tome da li je Mladić u Srbiji.
On je istakao da će Srbija narednih dana i nedelja učiniti niz praktičnih koraka u vezi sa saradnjom s Haškim tribunalom, ali da o tome ne bi govorio.
– To nije ništa spektakularno, reč je o merama i aktivnostima koje planiramo da uradimo – rekao je on.
Povodom pretresa pojedinih kasarni ovih dana Ljajić je rekao da je to deo uobičajenih aktivnosti Vojske i naveo da je tokom poslednjih nekoliko meseci pretreseno više od 160 civilnih i vojnih objekata, ali i stanova za koje je postojala sumnja da se u njima skriva neki od haških begunaca. Ljajić je naglasio da se ti pretresi ne obavljaju da bi se haška tužiteljka uverila da se nešto radi da bi se dobio pozitivan izveštaj.
– Naš cilj je samo da nam se veruje i da se na adekvatan način vrednuje ono što radimo – rekao je Ljajić i dodao da je 60 odsto kapaciteta službi bezbednosti i drugih državnih organa posvećeno rešavanju pitanja saradnje s Haškim tribunalom.
On je rekao da bi Srbija trebalo da učini nekoliko koraka u cilju pristupa arhivama i najavio da će do utorka biti razrešene dileme u vezi sa objavljivanjem broja telefona za prijave informacija o haškim optuženicima i naveo da je odluka Srbije da raspiše novčane nagrade za te informacije naišla na dobar prijem u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari