Premijer Kosova Agim Čeku predložio je juče da 28. novembra, na Dan albanske zastave, bude proglašena nezavisnost te srpske pokrajine.
Čeku je posle sastanka u Prištini sa šefom Unmika Joakimom Rikerom rekao da je to samo njegova ideja, a da bi se ona ostvarila potrebna je saglasnost Pregovaračkog tima Kosova, kao i podrška u prvom redu SAD, ali i nekih zemalja EU.
– Mi smo ponudili 28. novembar, što se poklapa sa 120 dana od našeg povratka iz Vašingtona. Istovremeno, to je i datum koji mi slavimo u našoj istoriji, pa smo to hteli da učinimo još veličanstvenijim – rekao je Čeku.
Kosovski premijer kao osnov za utvrđivanje statusa Kosova navodi predlog izaslanika UN Martija Ahtisarija, precizirajući da to znači i 120 dana tranzicije za odlazak Unmika i uspostavljanje misije EU. On je ocenio da neuspeh Saveta bezbednosti UN da donese rezoluciju o statusu Kosova ne ostavlja mnogo prostora, sem proglašavanja nezavisnosti Pokrajine.
Čeku je naglasio da će se o svim koracima koje kosovska strana bude preduzela konsultovati sa Vašingtonom i Briselom. Govoreći o predstojećem susretu pregovaračke ekipe Kosova s američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, on je rekao da će kosovska strana naglasiti da je spremna za nezavisnost i za njeno proglašavanje.
Reagujući na ovu izjavu, direktor Unmikove službe za informisanje Aleksander Ivanko izjavio je da je ideja kosovskog premijera Agima Čekua, o proglašenju nezavisnosti na Dan albanske zastave shvaćena samo kao predlog.
– Razumeli smo to kao predlog, ali odluku o statusu će doneti međunarodna zajednica – rekao je Ivanko u telefonskoj izjavi agenciji Beta.
On je ocenio da je Čekuova izjava, kao i druge, slične, deo „zdrave“ javne debate na Kosovu. Prema njegovim rečima, političari su pod pritiskom, i mnogi daju takve izjave.
Šefica Kancelarije SAD u Prištini Tina Kajdanov ocenila je, reagujući na Čekuovu izjavu, da to nije u interesu Pokrajine.
– Unilateralni potezi s bilo koje strane nisu dobra ideja, imajući u vidu okvir i kontekst procesa koji traje. U to čvrsto verujemo. Ubeđena sam da svi učesnici u procesu, bilo da su kosovski Albanci ili kosovski Srbi, razumeju razloge za ovakav pristup problemu – izjavila je Tina Kajdanov gostujući na KIM radiju.
Prema njenim rečima, uprkos neuspehu s predlozima rezolucija o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, neophodno je nastaviti s daljim razgovorima.
Ona je ponovila stav SAD da bi Kosovo trebalo da dobije nadgledanu nezavisnost i da status Pokrajine mora biti rešen.