Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Sofiji da su balkanske zemlje koje su priznale ili planiraju da priznaju nezavisnost Kosova izneverile regionalnu solidarnost i upozorio ih da će zbog toga trpeti njihovi odnosi sa Srbijom.
Na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Jeremić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče u Sofiji da su balkanske zemlje koje su priznale ili planiraju da priznaju nezavisnost Kosova izneverile regionalnu solidarnost i upozorio ih da će zbog toga trpeti njihovi odnosi sa Srbijom.
Na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Jeremić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.
– Šteta je što su neki, umesto da se okupe pod zastavom regionalne solidarnosti, izabrali da stanu na stranu onih van regiona koji izjednačuju silu i pravdu – izjavio je Jeremić.

Predstavnik Kosova nije dobio reč

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je FONETU da predstavnik Kosova nije dobio reč na jučerašnjem sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, „zbog čvrstog stava Srbije da Kosovo ne može da bude član tog foruma“. „Članovi ovog foruma su države jugoistočne Evrope, a Kosovo nije država“, rekao je Jeremić u Sofiji. FONET

On je dodao da su zemlje koje su se opredelile da priznaju „nelegitimne secesionističke ambicije“ kosovskih Albanaca, izabrale da unazade odnose sa Srbijom, svojim „ponosnim, demokratskim susedom i stubom stabilnosti i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi“.
– Naše sveobuhvatne veze će trpeti kao rezultat takvog izbora. To je za žaljenje, tim pre što je moglo i još može da se u potpunosti izbegne – rekao je Jeremić.
On je ocenio da su, da bi se ohrabrio pokušaj secesije Kosova, „napravljeni dogovori, izvršen pritisak, ruke uvrtane širom regiona, Evrope i sveta“, da su neke zemlje tome podlegle preko noći, dok druge ipak nisu.
– Možda nije diplomatski da se kaže, ali vaše zemlje su se našle suočene s posledicama izopačenog izbora koji se stavlja pred moju zemlju da bira između Kosova i Evrope – rekao je on.
Dodao je da su zemlje regiona dovedene u situaciju da biraju između Srbije i Kosova. On je naglasio da Srbija nikada neće odustati od stava da je Kosovo njen sastavni deo i da se rešenje za status mora postići putem dogovora među stranama i da ono mora da bude kompromisno i obostrano prihvatljivo.
– Kosovo će ostati deo Srbije zauvek – rekao je Jeremić.
On je ocenio da Kosovo nikada neće dobiti pun legitimitet u međunarodnoj zajednici. Ukazao da je da će se svet, „kada se slegne prašina i kada oko 40 zemalja u svetu odluči da prizna Kosovo“, suočiti s novom realnošću u kojoj Kosovo neće biti članica UN, niti OEBS-a i kao takvo neće pripadati svetskoj zajednici suverenih zemalja. Upozorio je da je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova ustanovljen presedan koji suštinski šteti zajedničkim naporima i čije se posledice sve više osećaju u svetu. Rezultat toga je i ponovo oživljavanje rasprave o legitimnosti međunarodno priznatih granica. Ocenivši da je Srbija postala žrtva etničke ucene, Jeremić je odbacio argumente da je nezavisnost bilo jedino rešenje pošto pregovori nisu uspeli. Naveo je da nije validan razlog da se nameće rešenje ako nakon nekoliko rundi pregovora nema dogovora. Odbacio je tvrdnje da je Kosovo jedinstven slučaj i ocenio da se presedani ne proglašavaju, već jednostavno događaju, što je bio slučaj i s Kosovom.
Prema njegovim rečima, kosovskim presedanom daje se legitimitet „doktrini nametanja rešenja za etničke sukobe“, aktu jednostrane secesije nedržavotvornom činiocu, a pravo na samoopredeljenje se transformiše u pravo na nezavisnost. Tim presedanom se daje legitimitet prinudnoj podeli međunarodno priznatih i suverenih zemalja, krši se posvećenost mirnom rešavanju sporova putem konsenzusa u Evropi, a etničkim i verskim grupama daju uputstva kako da postignu svoje ciljeve. Jeremić je rekao da Srbija neće odustati od svojih stavova i neće priznati Kosovo, da neće ignorisati zakon niti će se saginjati. On je apelovao na savest zemalja regiona, navodeći da Srbija nije supersila, ali da na svojoj strani ima pravdu, međunarodno pravo i zdrav razum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari