Johanes Han Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Posle radnog doručka koji je za premijere pet zapadnobalkanskih zemalja i dvoje evropskih komesara u Beču priredio austrijski kancelar Sebastian Kurz, on je na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazao na važnost posvećenosti Brisela proširenju Unije na zapadni Balkan, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Primanje zemalja u članstvo odvija se prema zaslugama i nije verovatno da će zemlje zapadnog Balkana ući u EU istovremeno, ali važno je da postoji perspektiva članstva za svih šest zemalja“, kazao je Johanes Han.

Integracija

On je zahvalio Austriji što je proširenje na zapadni Balkan postavila kao jedan od ključnih prioriteta svog predsedavanja Unijom i ocenio da je ovaj skup „još jedan dokaz te veoma snažne posvećenosti“.

Han je kazao da je na sastanku u Beču bilo reči o formiranju regionalne ekonomske oblasti i ocenio da je to prvi korak u integraciji u jedinstveno evropsko tržište.

Važno je povećati obim trgovinske razmene unutar regiona, naveo je evropski komesar i dodao da „obećava“ to što je 2017. godine u odnosu na 2016. godinu prvi put došlo do njenog blagog povećanja.

Veća trgovinska razmena u regionu

Han je rekao da je u poslednjih 10 godina udvostručena trgovinska razmena između EU i šest zapadnobalkanskih zemalja i da to ukazuje koliko potencijala ima u regionu, ali da je potrebno poboljšati saradnju medju državama kako bi taj potencijal bio iskorišćen.

Na radnom doručku su bili i premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore – Ana Brnabić, Ramuš Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Maria Gabriel.

Makedonski premijer Zoran Zaev otkazao je učešće zbog aktuelne političke situacije u zemlji.