Zeri: Diplomatska sramota u SAD 1Foto: Facebook / Bedzet Pacoli

Kosovska delegacija, koja učestvuje u radu Generalne skupštine UN-a, napravila je ozbiljne diplomatske greške u Sjedinjenim Državama (SAD), piše list Zeri, prenosi KoSSev.

Poznavaoci međunarodnih odnosa ocenjuju da je ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, pokušao da obmane lokalnu javnost, objavivši na svom Fejsbuk profilu da je navodno razgovarao sa američkim predsednikom, Donaldom Trampom i premijerom Maroka, Sadedinom Otmanijem.

On je najavio da se šef kosovske diplomatije nametnuo tokom pauze, navodi KoSSev pozivajući se na „Zeri“.

Ali šef diplomatije Kosova objavio je i razgovor na arapskom jeziku, za koji kaže da je vodio sa marokanskim premijerom na WhatsApp-u. Istina premijera Maroka razlikuje se od one koja je bila vidljiva u pojedinim kosovskim medijima.

„Sa premijerom sam imao razgovor u pisanoj formi. Međutim, diplomatski metri ne porede se sa medijskim metrima,“ naveo je Pacoli između ostalog.

Sa druge strane, predstavnici opozicije smatraju da su institucionalni lideri otišli u SAD bez ikakve koordinacije stavova, jer predsednik Kosova, Hašim Tači, nastavlja da insistira na ideji korekcije granica sa Srbijom, dok premijer, Ramuš Haradinaj, ne odustaje od protivljenja ovoj opciji.

Ovakvu kosovsku diplomatiju u SAD poznavaoci političkih pitanja kvalifikuju kao do sada neviđeni skandal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari