Žika Gojković: Cilj nije cenzus nego dvocifren rezultat  1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Odavno postoji potreba ukrupnjavanja političke scene u Srbiji. Ukoliko želite da ostvarite svoja programska načela, morate praviti saveze sa bliskim strankama po ideologiji i programu.

DSS svakako to jeste i zato smo sa njima i prvima i potpisali sporazum o saradnji. Otvorili smo vrata i za druge oko kojih se zajedno složimo da su prihvatljivi kao partneri. To je glavni razlog. Uvereni smo da ćemo se zajedno lakše izboriti za naše ideje i program, nego odvojeno. To nema nikakve veze sa činjenicom da smo u zbiru na zadnjim izborima osvojili poverenje pet odsto građana, odnosno 160.000 glasova. Kada smo zajedno, nama problem ne bi predstavljao ni cenzus od pet odsto, a kamoli tri koliko je sada. Na sledećim izborima nama nije cilj census, nego dvocifren rezultat – kaže za Danas Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, objašnjavajući razloge za koaliciju sa DSS i odgovarajući na pitanje da li je to u stvari lakši način za prelazak cenzusa, budući da samostalno ni DSS ni POKS nisu u tome uspeli.

* Postaje li POKS deo udruženja „Nacija i demokratija“, koje je osnovao DSS?

– Nema potrebe da naša stranka pristupi tom udruženju. POKS i DSS su napravili savez pod nazivom Nacionalno demokratska alternative ili skraćeno NADA. Mi nudimo građanima nadu, a ne svađe, sukobe i međustranačka prepucavanja. Već su se javila mnoga udruđenja građana koji žele da pristupe NADI i to nas veoma raduje jer su u nama prepoznali ozbiljnu alternativu aktuelnoj vlasti.

* Da li je POKS, privremeno, odustao od insistiranja na povratku kraljevine, nečemu što vas je razlikovalo od ostalih političkih takmaca?

– Niti smo odustali, niti ćemo ikada odustati. Obnova Kraljevine je naš imperativ i sve što radimo je podređeno tome. Potpisivanjem ovog sporazuma sa DSS, mi smo proširili front stranaka koje se bore za obnovu kraljevine ili se zalažu za to da se to pitanje ponovo stavi na dnevni red, obzirom da je 1945. monarhija srušena na protivpravan način i nedemokratskim putem. Složili smo se oko toga da je potrebno otvoriti široku, dugu i demokratsku javnu raspravu na temu da li Srbija treba da ostane republika ili da se obnovi kraljevina. Takođe, delimo stav da bi o tome trebala da se izjasni ustavotvorna skupština ili građani na referendumu. Duboko smo uvereni da bi se većina narodnih poslanika i građana izjasnila za obnovu kraljevine kada bi se ukrstili argumenti pristalica i protivnika monarhije u slobodnoj i demokratskoj javnoj raspravi.

* Ako vi podržavate lidera DSS kao predsedničkog kandidata, u čemu će DSS podržati vas? Možda za premijera?

– Ovde se uopšte ne radi o toj vrsti trgovine na koju smo navikli. Prirodno je da mi kao monarhistička stranka nemamo kandidata za predsednika, ali je isto tako logično da podržimo onoga ko želi da pitanje obnove kraljevine otvori u našem društvu i ko nema ništa protiv takvog oblika vladavine, ukoliko građani to žele. Ukoliko DSS predloži dr Miloša Jovanovića za predsednika, mi ćemo ga podržati. Smatramo da je osim toga što ima bliske ideje sa nama i najobrazovaniji naš političar, patriota i da ima moralne i ljudske kvalitete koje su neophodne za obavljanje najvažnije funkcije u državi.

* Kolika su konkurencija ovoj vašoj koaliciji Dveri i Narodna stranka?

– Mi te stranke ne doživljavamo kao konkurenciju, niti bilo šta loše želimo da kažemo za njih. Opozicija je dovoljno razjedinjena i mora da shvati da ako želi uspeh, treba da prestane da se bavi sobom i međusobnim optužbama ko je veći opozicionar, ko više ili manje mrzi Vučića. Mi ne mrzimo nikoga, nego se borimo da naš program koji smo definisali u sedam tačaka i to nam je prioritet. Očekujemo da će to prepoznati i druge stranke koje žele da nam se pridruže, kao i udruženja građana, ugledni pojedinci i što je najvažnije, građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari