Živković: Klub samostalnih poslanika neregularno rasformiran 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Nove stranke Zoran Živković obavestio je novinare da nije napustio poslanički Klub samostalnih poslanika, već da je on na neregularan način rasformiran.

Objasnio je da su članovi kluba njemu i poslanici Aleksandri Čabraji „poturili“ da potpišu ostavke u klubu i nakon toga dostavili dopis predsednici parlamenta o promeni sastava poslaničke grupe, iako oni nisu ništa potpisali.

“To je urađeno protivno propisima i uz saglasnost predsednice parlamenta. Urađeno je bez trunke pameti i višak ambicije. Razumem da neko promeni politički stav, da ga promeni pet-šest puta zajedno sa dresom koji nosi, ali bar to uradite na način koji je formalno ispravan“, rekao je Živković novinarima u parlamentu i dodao da će u parlamentu nastupati dalje kao samostalni poslanik.

Poslanički klub je od nedavno izmenjen i u njemu više nije Živković, kao ni poslanica Alekasandra Čabraja, a pristupili su mu nekadašnji funkcioneri i poslanici Dosta je bilo Ana Stevanović i Branislav Mihajlović, dok je šefica poslaničkog kluba Marinika Tepić, a njena zamenica Sonja Pavlović.

Inače, lider Nove stranke pozvao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da odgovori zašto kriminalci iz regiona beže u Beograd i tu se obračunavaju, a ne čine to u svojim državama.

“Oni beže iz svojih država u Beograd, tamo gde imaju bolju zaštitu, gde mogu da se sakriju, u Vučićevu Srbiju, istakao je Živković i dodao da je i Stefanović konstatovao da  kriminalci beže u Beograd i tu se obračunavaju. Konstatovao je da je Srbija šampion i lider u regionu po broju ubistava, kojih je „više u Beogradu nego u celom regionu zajedno“.

Upitan o  rezultatima bojkota parlamenta Živković je rekao da  je to moglo i druigačije da se osmisli. Opozicioni poslanici mogli su da zasedaju, primera radi u skupštinskom holu, ili na nekom drugom mestu, van parlamenta, a mogli su i da delimično prisustvuju nekim sednicama, kako bi se čuo njihov glas, kao, primera radi sednici na kojoj se postavljaju pitanja vladi Srbije, koja se održavaju svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Na pitanje šta misli o vanrednim parlamentarnim izborima, on je rekao da mogu biti i u junu, ali sa valjanim obrazloženjem zašto se održavaju 10 meseci pre redovnih.

“Mnogo je važnije da to raspisivanje podrazumeva normalno ponašanje medija i omogućavanje normalne kontrole izbornog procesa, uz prethodnu kontrolu biračkih spiskova”, zaključio je Živković.

 

Message Listing

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari