Živković: Pozivam studente da sa balkona prate sednicu 1Okupljanje zasad ostaje u 18 sati: Učesnici protesta Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Za sada među demonstrantima „Protesta protiv diktature“ nema ideja niti predloga da se protesti i okupljanje zakažu ranije kako bi se demonstriralo dok poslanici zasedaju u Narodnoj skupštini, reklo je Danasu više svakodnevnih učesnika protesta i onih koji učestvuju na sastancima demonstranata i prate dešavanja na društvenim mrežama na kojima se debatuje o narednim koracima.

Ipak, to ne znači da se to u jednom momentu neće promeniti pa se protest pomeri, kažu naši sagovornici. Poslanicima opozicije demonstracije iz parlamenta ne bi smetale, dok se većina poslanika vladajućih partija juče nije izjašnjavala.

Ustaljeni termin za okupljanje studenata i građana ispred zgrade Doma Narodne skupštine u Beogradu od početka protesta 3. aprila je 18 sati. U to vreme se poslanicima, kojima bi trebao da bude posao i da razmatraju većinu zahteva Protesta, obično završava radno vreme, ukoliko ne odluče drugačije.

Zoran Živković, poslanik i predsednik Nove stranke, za Danas kaže da ne postoji nijedan razlog da se građani ne okupljaju u vreme kada oni to žele. NJemu demonstracije ispred parlamenta ne bi smetale, dok pretpostavlja da bi poslanicima većine to smetalo.

– Pozivam ih da budu moji gosti u Skupštini. Bili bi na balkonu, jer iz proceduralnih razloga ne mogu da govore na sednicama. Ali bi svojim reagovanjem, bilo odobravanjem ili negodovanjem, mogli da učestvuju i prate rad poslanika, kaže Živković.

Poslanik DS Goran Ješić za naš list kaže da njemu ne bi smetalo da se protesti održavaju dok Skupština radi, ali smatra da bi poslanicima vladajuće većine smetalo. „Pitanje je i da li bi dozvolili održavanje skupa ispred Skupštine“, ukazuje on.

Žarko Korać, samostalni poslanik sa liste LDP, rekao nam je da demonstranti sami treba o svemu da odlučuju. „Niti traže savete, niti im ih treba davati“, navodi on za Danas.
Marko Đurišić, poslanik SDS, za naš list navodi da on kao poslanik ne bi trebao ni na koji način da utiče na način, vreme i mesto na kome će građani da izražavaju protest protiv stanja demokratije u Srbiji.

– Nemam ništa protiv da građani protestuju i kad Skupština zaseda. A šta o tome misli većina, pitajte njih – kaže on.

A većina većinom ćuti. Jedino Vladimir Đukanović, poslanik SNS, za Danas kaže da je on za to da 24 sata demonstriraju. Kako dodaje, „da ne gube kondiciju i da svojski opravdaju uložene pare u njih“.
Podsetimo, „Protest protiv diktature“ do sada je jednom menjao termin i mesto okupljanja i to 8. aprila kada su se demonstranti zajedno sa vojnim i policijskim sindikatom okupili ispred zgrade Vlade u podne. Jednom je bilo promenjeno samo mesto pa su se građani 11. aprila okupili zajedno sa radnicima IMT ispred Vlade u uobičajenom terminu u 18 sati. Sednica parlamenta juče je završena koji minut pre 18 časova.

Gojković: O zahtevima za smenu 29. aprila

Maja Gojković izjavila je da će zakazati posebnu sednicu povodom dve odvojene inicijative DS i DJB za njenu smenu, ali 29. aprila. „Ako hoćete možemo da radimo 29. i 30. aprila ili 1. maja, vrlo rado ću vam to učiniti. Pošto imam izuzetnu želju da vam izađem u susret i da raspravljamo o tome, zakazaću posebnu sednicu sa tim tačkama dnevnog reda“, rekla je Gojković. Dodala je da ona neće voditi tu sednicu, već neko od potpredsednika parlamenta ko nije iz SNS. Aleksandra Jerkov iz DS je kazala da se već dve nedelje ispred Skupštine okupljaju mladi ljudi koji imaju zahteve, a među njima je i predlog za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković. Jerkov je tražila da se to odmah nađe na dnevnom redu, kao i DJB, koji tvrdi da na to ima pravo budući da je zahtev potpisalo više od 30 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari