Živković: Takozvana država nam drži lekciju iz demokratije 1Foto: Medija centar

Poslanici Saveza za Srbiju na prvoj redovnoj sednici jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije zatražiće od predsednice parlamenta Maje Gojković da zakaže posebnu sednicu…

… koja bi u celosti bila posvećena kosovskom dijalogu, jer je to jedini način, kako tvrde u ovom savezu, da se razotkriju „izdajničke namere“ ovog režima. Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković međutim tvrdi da neće biti posebne sednice o KiM i da rasprava u Skupštini o pitanju Kosova i Metohije može biti zakazana tek onda kada se dođe do nekih rešenja koja su prihvatljiva za našu zemlju. U protivnom, kako navodi Marinković, potencijalnu sednicu opozicija bi iskoristila samo u svrhu napada na predsednika Vučića i slabljenja njegove pregovaračke pozicije.

„Kod dela opozicije jasna je namera da oslabe Vučićevu dobru međunarodnu i njegovu odličnu poziciju na unutrašnjem planu, a sve isključivo iz ličnih interesa i povratka na stare pozicije bezidejnosti, neodlučnosti i nesposobnosti. Jednom rečju spremni su i da načine štetu državi Srbiji samo zbog toga da bi naštetili Vučiću, što je ravno naučnoj fantastici, jer predsednik uživa 60 odsto podrške građana Srbije. A to koliko je opoziciji stalo do Kosova i Metohije govori i činjenica da čak nisu hteli da učestvuju u procesu unutrašnjeg dijaloga. Kod opozicije je vidno odsustvo liderstva i državničkog ponašanja“, ističe Marinković.

Za Miroslava Aleksića, poslanika Narodne stranke koja je članica Saveza za Srbiju, skandalozno je da se u parlamentu Srbije do sada nije raspravljalo o platformi za pregovore sa Kosovom, iako je to opozicija zahtevala nebrojeno puta. „Niko u Srbiji ne zna o čemu se razgovara u Briselu i šta Vučić dogovara sa Tačijem. Imovina i teritorija Srbije nije njegovo nasledstvo pa da ga krčmi kako hoće. On je dužan da štiti nacionalne interese Srbije i da i o tome polaže račun građanima i Skupštini Srbije. Vlast kroz izrežiranu predstavu želi da ubedi građane da je u njihovom interesu dobro da se prekrši Ustav i pokloni deo teritorije“, ističe Aleksić. Na pitanje šta će Savez za Srbiju preduzeti ukoliko predsedavajući parlamenta ponovo budu ignorirali zahteve opozicije, on odgovara da će opozicija naći drugi način da razotkrije laži režima i zaštiti državne interese.

NJegova skupštinska koleginica Sanda Rašković Ivić primećuje da je tužno što kvazidržavna tvorevina Kosovo i Metohija drži lekciju iz demokratije Srbiji koja je pre 140 godina priznata kao suverena i moderna evropska zemlja. „Takozvana država Kosovo poslednjih nekoliko meseci drži lekciju Vučiću iz oblasti demokratije i parlamentarizma, jer se tamo više poštuje opozicija i javno mnjenje i vladavina prava u njihovim međusobnim odnosima, nego što je to slučaj u Srbiji. NJihov parlament je raspravljao, odnosno hteo da bira delegaciju koja će predstavljati Kosovo na pregovorima u Briselu, imali su nekoliko rasprava, a u našem parlamentu se Kosovo ne pominje ni kad se slavi godišnjica Kosovskog boja. A naravno da je apsolutno nužno da se vodi parlamentarna debata o Kosovu i rešenjima“, ističe Zoran Živković, lider i poslanik Nove stranke.

On pita – kada je Maja Gojković uradila nešto što ima veze sa parlamentarizmom, demokratijom, 21. vekom i Evropom. Živković napominje da su Gojkovićeva kao i sve njene naprednjačke kolege lutke na koncu koje rade na impuls Vučića.

A Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u parlamentu, kaže da je apsurdno da se o kosovskim rešenjima izjašnjavaju predstavnici Srpske liste u kosovskom parlamentu, ali ne i poslanici u Narodnoj skupštini Srbije. Za razliku od poslanika Saveza za Srbiju koji će tražiti posebnu sednicu o KiM, poslanici DJB pripremaju Zakon o Kosovu i Metohiji, koji će predati u skupštinsku proceduru, i u kome predlažu da problem Kosova bude rešen po modelu Danske i Farskih Ostrva.

„Donošenjem Zakona o Kosovu i Metohiji, koristeći model Farskih Ostrva, a i mnoge druge primere koji postoje u svetu, Srbija može, bez promene Ustava, poštujući Rezoluciju 1244, da podvede Kosovo i Metohiju pod svoj ustavno-pravni poredak. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna“, navodi DJB u saopštenju, ukazujući da Farska Ostrva nemaju stolicu u UN, mada se njihovi stanovnici osećaju kao stanovnici nezavisne države, dok ih Danska tretira kao lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari