Ivan ZlatićFoto: Medija Centar

Žao mi je što je Jovo Bakić istupio iz partije, njegov doprinos dosadašnjem radu je bio izuzetan, ali ne možemo graditi ozbiljnu organizaciju ako nismo spremni da se međusobno otvoreno kritikujemo na partijskim organima – kaže za Danas Ivan Zlatić, član Predsedništva Partije radikalne levice, iz koje je nedavno istupio sociolog Jovo Bakić, inače osnivač te političke organizacije i član izvršnog odbora.

Prema rečima Ivana Zlatića, deo članova i članica Predsedništva i Glavnog odbora je kritikovao način na koji je na tribini „Srbija nije kolonija“, 27. februara, na kojoj je govorio u ime PRL, Jovo Bakić odgovorio na pojedina pitanja o imperijalizmu i o romskoj zajednici u Srbiji.

– Konkretno, i ja mislim da na tribini koja ima za temu antiimperijalizam nije bilo primereno da se na postavljeno pitanje odgovori: „Srećan put u Angolu“, i žao mi je što je takav komentar o jednoj afričkoj zemlji iznet na našoj tribini u ime PRL. Povrh toga, komentari koje je Jovo Bakić dao u odgovoru na pitanje o politici partije prema romskoj zajednici takođe ne odražavaju naš stav, mi ne mislimo da je na potlačenima odgovornost da prepoznaju našu, ili bilo koju drugu partiju kao svoju – zaključio je Ivan Zlatić.

Sociolog Jovo Bakić je za prekjučerašnji broj našeg lista rekao da se na potez istupanja iz Partije radikalne levice odlučio zbog uvreda i moralno-političkih lekcija nekih članova koje su mu pojedinci iz vrha partije uputili.

„Predsedništvu je zasmetala kritika kineskog imperijalizma, optužen sam za nepoštovanje programa u javnim nastupima, a čak mi je zameren i anticiganizam. Sve u svemu, posle uvreda i moralno-političkih lekcija nekih članova predsedništva i nedovoljne reakcije članstva Glavnog odbora, razumeo sam da u toj partiji nema mesta za mene, pa sam je napustio“, zaključio je naš sagovornik.

Početkom septembra prošle godine Socijaldemokratska unija, stranka koja pod ovim nazivom postojala od 1996. godine, promenila je ime u – Partija radikalne levice. Jovo Bakić je na Kongresu PRL izabran za člana Glavnog odbora, tela koje određuje strateško usmerenje partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari