(Zlo)upotreba Roma u političke svrhe? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Za razluku od republičkog nivoa, na kojem je Demokratska unija Roma (DUR), početkom meseca zvanično saopštila da odustaje od prikupljanja potpisa za parlamentarne izbore, time…

… naravno, i od učešća na njima, pošto su se aktivisti te političke organizacije na terenu “suočavali sa pritiscima, ucenama i pretnjama”, ogranak DRU u Kragujevcu je upravo tih dana Gradskoj izbornoj komisiji predao izbornu listu sa 29 kandidata za odbornike, koju je GIK u predviđenom roku proglasio i uvrstio je u spisak partija, koalicija grupa građana koje će se u nedelju, 21. juna u šumadijskoj prestonici nadmetati za glasove birača.

Ali, nedugo potom društvenim mrežama počeo je da kruži  predizborni plakat Demokratske unije Roma (DUR) za lokalne izbore u Kragujevcu sa preinačenim, onosno sloganom koji nije ni nalik njihovom originalnom, i koji , prema oceni rukovodstva šumadijskog DUR-a, “na uvredljiv način govori o romskoj nacionalnoj manji”. Zbog širenja rasne i entičke mržnje na ovakav način, nosilac liste DUR-a Milan Petrović, zvani Fafi,  prijavio je nepoznate počionice Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zvanični predizborni slogan DUR-a za loklalne izbore u Kragujevcu “Svi za 11- 11 za sve” preinačen je na “Glasaj Roma – ne ciganiši se” i takav kruži društvenim mrežama. Milan Petrović,  zvani  Fafi,  ogradio se od ovog diskriminatornog slogana, navodeći da “takav govor diskredituje listu koja se zalaže za legitimno i demokratsko učešće u lokalnoj samoupravi”.

– Najoštrije osuđujemo svaki diskriminatorni slogan koji Demokratska unija Roma nije predstavila na način koji se plasira i širi po društvenim mrežama. Nadamo se da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, otkriti kreatore ovog degradirajućeg i diskriminatornog slogana, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora DUR-a.

Pojavu lažnog plakata osudio je i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi Kragujevca, koji je medijima tim povodom rekao  “da je nedopustiva ovakva vrsta diskriminacije prema romskoj zajednici i izrazio očekivanja da će počinioci ovog dela biti otkriveni i adekvatno kažnjeni”.

Ko je na društvenim mrežama objavio izmenjeni slogan  DUR-a, koji je uvredio i naljutio rukovodstvo te partije i vidjenije predstavnike romske zajednice u Kragujevcu, ne zna se, tim pre  se ni policija tim povodim do sada nije oglasila. Indikativno je, medjutim, da je DUR, zbog “pritisaka i ucena” odustao od parlamentarnih, a da u Kragujevcu, u kojem je ta romska politička organizacija, barem prema tvrdnji njenih čelnika, takodje diskriminisana, učestvuje na lokalnim izborima.

Da li i koliko ta “upornost” DUR-a u Kragujevcu ima veze sa rivalitetom izmedju lokalnog ogranka SNS-a, koji predvode sin bivšeg predsednika Srbije  Tomislava Nikolića, Radomir (Nikolić),  njegov kum Nikola Dašić, zvani Luftika i njihova ekipa i liste”Svi na ovu stranu”, čiji je gradonačelnički kandidat Veroljub Stevanović, od skora zvani Verko Čajetinac ( može i Zlatiborac), pošto je nedavno izabran za zamenik predsednika Zdrave Srbije, sa sedištem u Čejetini, pouzdano se, naravno, opet ne zna.

Ono što se donekle s ovim u vezi pouzdano zna jeste da su u poslednjih četvrt veka,  preciznije od 1996. godine do sada,  Romi u Kragujevcu  bili  najverniji glasači dugogodišnjeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića koji,barem dok je bio Verko Šumadinac  (lider Zajedno za Šumadiju) nikako nije bio cicija  kad su lokalni Romi slavili Djurdjevdan i druge svetkovine. Naprotiv, okretali su se ražnjevi , pevalo se, igralo i veselilo danima i noćima o Djurdjevdanu, “u Verkovo vreme”, po romaskim naseljima, od Licike do Bresničkog potoka,   dobrim delom i o trošku gradske uprave.  Otuda se ovde uveliko špekuliše da je SNS, ra razlku od državnog nivoa, u Kragujevcu bio blagonaklon prema  lokalnom ogranku Demokrarske  unije Roma, kako bi Fafi i njegova partijska družina   “otkinuli”  Verku Stevanoviću značajniji  broj glasova pripadnika romske polulacije, kojih u Kragujevcu, prema nezvaničnim podacima, ima oko 16.000, što je desetina od ukupnog broja glasača u Kragujevcu.

Da li bi, onda, moglo da se pretpostavi ko je postavio izmenji slogan DUR na drušvene mreže, koji je uvredio i naljutio rukovodstvo re romske partije u Kragujevcu?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “(Zlo)upotreba Roma u političke svrhe?”

  1. Generacijama Beograđanin- poreklom ni sa Krka, ni iz Hrvatske ni iz BiH nego iz Srbije kaže:

    Naravno da smo se mi „beli“ daleko više cigančili od Roma. Umesto da svakom od vas, a i nema v as previše, odmah po rođenju obezbedimo platu sve do odlaska u penziju a potom i penziju- bez obaveze da ste u životu bilo šta radili, tako da ne bi ste morali da kradete, otimate, skidate bakarne oluke i poklopce šahtova, sečete bakarne telefonske kablove, u centru srbijanskih gradova pravite udžerice i magacine stare hartije i drugog đubreta, mi se cigančimo i ne dajemo vam ništa! Onda nas ne treba čuditi da na mnogim ćoškovima gradova mladi Romi „skaču“ na šoferšajbu da pranjem iste zarade koju paricu!
    Zato -napred Romi, zahtevajte od „belih“ ono vaše što nikada i ničim niste zaradili- ali ste nacionalna manjina cenjena od Saveta Evrope, Evropske unije, Ujedinjenih nacija itd. Cene vas i Nemci koji vas, doduše, proteruju čim pomolite nos u toj zemlji i počnete da se bavite svojim uobičajenim poslovima- gde drugo nego u Srbiju ružeći Srbe da su netolerantni prema vama Romima i da v zagorčavaju život. Slično se ponašaju i Francuzi, Italijani, Česi i mnoge druge nacije EU. Ipak je vama, dragi Romi, najlepše kod nas i sa nama. Kod nas smete i možete sve, vlast vas štiiti ne kao Rome nego kao da ste retki beli medvedi. Gde to još drugde ima? Nigde. Borite se i dalje i neka vam je borba sa srećom. Uspećete, u to sam siguran.

  2. Romi ce listom glasati za SNS. Ako njih promase, glasace za SPS. Zasto, zato.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.