Zloupotrebe u izborne svrhe 1Foto: Jugoslav Radojević

Jučerašnja poseta potpredsednice vlade Srbije Zorane Mihajlović Šapcu je zloupotreba funkcije i posla kojim se bavi u svrhu predstojećih izbora u šabačkim mesnim zajednicama, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za novinare povodom boravka ministarke Mihajlović u Šapcu.

– Ministarka inače ima običaj da u ovo doba navrati u naš grad i taman sam se ponadao da je pristala da razgovaramo o ključnim temama za građane Šapca, ali iz medija sam saznao da ministarka ovde ponovo ima stranačka posla. Ona je bila u stranačkoj poseti i stranački agitovala, ne kao potpredsednica Vlade već kao članica predsedništva SNS-a. Do sada sam joj uputio 16 pisama sa pozivima i predlozima, poslednje pre dve nedelje koje se odnosilo na rekonstrukciju puta u industrijskim zonama i neophodnosti izgradnje auto-puta do Šapca. Nijedan odgovor nisam dobio. Ali me ozbiljno zabrinulo ono što sam video i čuo u Bukoru i ispred Mesne zajednice „Donji šor”. Rečnik i način na koji se komunicira sa građanima, gde se lokalna vlast stavlja u kontru državi i njenim političkim interesima, gde su građani taoci nekoga ko nije i ne misli kao Srpska napredna stranka, je opasno, štetno i nekorektno, poručio je gradonačelnik Šapca.

Kako je rekao, to što su izjave potpredsednice vlade nekorektne, je stvar kulture ili nekulture i manira, ali štetne i opasne poruke su za razmatranje i pozivanje na odgovornost. Jer kada potpredsednica vlade građane naziva taocima, ona poziva na oslobođanje nekoga ko je okupiran, na akciju protiv nečega što je loše. Gradonačelnik je pozvao i šefa SNS-a, koji je i šef ministarki Mihajlović i predsednik države, da povede računa o rečniku i posledicama koje takav rečnik proizvodi.

– Ovakvo postupanje dovodi do elementarnog nereda u društvu. Oni koji bi trebalo da ga uvode, čine sutrotno, naglasio je gradonačelnik Šapca.

On se osvrnuo i na zloupotrebu dece u stranačke svrhe, što je juče pokazala Srpska napredna stranka u Bukoru. Komentarišući jučerašnje izjave da đaci kilometrima pešače do škole, gradonačelnik je naveo da se iz gradskog budžeta izdvaja 42 miliona dinara za mesečne karte 1684 učenika. Reč je o osnovcima koji putuju više od četiri kilometra do škole. Svakoga dana, 37 učenika iz Bukora, od petog do osmog razreda, se preveze u školu u Krivaji i vrati se kući o trošku Grada. Kako je naveo gradonačelnik, za četvorogodišnju školu u Bukoru niko nikada nije tražio mesečnu kartu, ali ako ima dece koja putuju duže od četiri kilometra, Grad će platiti kartu kao i za sve ostale.

Gradonačelnik je govorio i o putevima u Pocerini, što je navodno bio razlog ministarkine posete.

– Direkcija za puteve grada Šapca u Pocerini je uradila 115 kilometara puteva, od čega 15 u Bukoru. Neki su pripremljeni za asfaltiranje ali nisu završeni jer Grad Šabac treba da uradi puteva za 16 miliona evra i gradskih ulica za 12 miliona evra. Imamo prioritete i ove godine smo odlučili da uradimo novu saobraćajnicu kroz industrijsku zonu koja će povezati fabrike i spojiti sa najbžom linijom do auto-puta, preko Drenovca. Baš na tom putu država treba da uradi put. Odlučili smo da uradimo i put ka luci jer u maju treba da bude otvorena međunarodna luka u našem gradu. To je projekat između 65 i 70 miliona dinara. A kada je reč o 5,6 miliona evra koje je, kako je ministrka navela, vlada Srbije dala za vodu, to u Šabac nije došlo. Miučwestvujemo sa državom u projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa po 150 miliona dinara, ali od toga ništa nije potrošeno, to tek treba da se radi. To je projekat koji radimo zajedno sa državom, baš i trafostanicu koju država nije htela da je uradi pa je Grad odlučio da uloži polovinu potrebnog novca, samo da počne izgradnja trafostanice jer je struja mnogo važna za dalji razvoj industrijske zone i sve privrednike koji sad rade i žele da prošire svoju proizvodnju, naveo je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari