G17 plus apeluje na pojedince iz Demokratske stranke da počnu da poštuju koalicioni dogovor i prestanu da bespotrebno problematizuju kandidaturu Zorana Stankovića za novog ministra zdravlja. Podsećamo i pojedince iz DS i celokupnu javnost da je više ambasadora zemalja članica EU u Beogradu negiralo istinitost spekulacija da dolazak Stankovića na čelo resora zdravlja u Vladi Srbije smatraju spornim. Zemlje EU nemaju nikakav problem s ovim uglednim i poštenim stručnjakom – rečeno je Danasu u G17 plus, povodom mogućnosti da DS uskrati podršku Zoranu Stankoviću, kandidatu Dinkićeve stranke za ministra zdravlja, i to zbog njegove navodne povezanosti s haškim optuženikom Ratkom Mladićem.


– Nijedno personalno rešenje u Vladi Srbije ne sme da bude smetnja u sticanju statusa kandidata za ulazak u EU i punopravnog članstva, pa smetnja ne sme biti ni Zoran Stanković – rekla je juče novinarima Nada Kolundžija, šefica poslaničkog kluba ZES i članica Predsedništva DS, dodajući da „veoma ozbiljno“ treba razmotriti prigovore na račun Stankovića, njihovu osnovanost i moguće posledice koje bi Srbija mogla da ima ukoliko ih ne uvaži.

Reagujući na ovakva upozorenja, u G17 podsećaju i na sporazum o funkcionisanju vladajuće koalicije, prema kojem se stranke neće jedna drugoj mešati u izbor kandidata za državne funkcije, niti će ih bilo kako osporavati. Kao što smo mi odlučili da ćutimo o ministrima DS, pozivamo pojedince iz te stranke da se ne mešaju u naše odluke, poručuju „dinkićevci“.

Pojedini beogradski mediji objavljivali su prethodnih dana da je više ambasadora država članica EU izrazilo protivljenje dolasku Stankovića, nekadašnjeg ministra odbrane i načelnika VMA, na mesto Tomice Milosavljevića zbog sumnji da je godinama bio „na vezi“ s Mladićem, odnosno da ništa nije preduzimao na njegovom hapšenju, pa čak i da postoje indicije da je pomagao u skrivanju najpoznatijeg haškog begunca.

Loran Stokfis, ambasador Holandije u Beogradu, ističe za Danas da ”nikakvog demarša s holandske strane nije bilo, kao ni dogovora unutar Evropske unije o kandidaturi Zorana Stankovića”. ”Nije nam poznato odakle je ova informacija potekla. Holandija zna da je Srbija svesna da je puna saradnja s Haškim tribunalom obaveza”, ističe Stokfis.

Naš list je došao u posed faksimila pisma koje je partiji Mlađana Dinkića uputio Fransoa-Gzavije Denio i u kojem se ogradio od medijskih spekulacija. „Potvrđujem Vam, kao što sam Vam to i rekao jutros, da Ambasada Francuske nije iznosila nikakvo mišljenje povodom predloga za imenovanje gospodina Zorana Stankovića na mesto ministra zdravlja“, glasi pismo s potpisom ambasadora Denioa, datirano na 21. februar. U Ambasadi Nemačke za naš list navode da ”nemaju komentar” o Stankovićevoj kandidaturi.

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi DS išla tako daleko da ne dopusti izbor Stankovića, ukoliko se ipak utvrdi da ima prigovora iz EU, Nada Kolundžija je juče istakla da bi DS „uvek išla tako daleko u otklanjanju svih prepreka koje stoje na putu ostvarivanja cilja da Srbije uđe u Evropsku uniju“.“ Ovde se radi o ostvarivanju strateškog cilja Srbije. Na tom putu nijedno personalno rešenje nijedne stranke ne sme da bude smetnja“, rekla je Kolundžija.

Šefica poslaničkog kluba ZES navela je i da očekuje da će Vlada Srbije u narednih 15 dana, koliki je rok da premijer Mirko Cvetković predloži nove ministre ekonomije, zdravlja i za NIP, izaći s konkretnim predlozima o rekonstrukciji. Navela je da je za DS bitno da se tom rekonstrukcijom vlada podstakne na energičnije akcije i da se otklone problemi koji postoje u realizaciji njenih ciljeva.

Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije razmatraće danas u Kragujevcu političku situaciju u zemlji nakon izlaska više ministara G17 iz vlade. Lideri URS trebalo bi da razmatraju kandidate koji će zameniti Mlađana Dinkića i Vericu Kalanović. Spekuliše se da će novi ministar ekonomije biti Nebojša Ćirić, a za NIP Miroslav Čučković. Ipak, kako kažu u Dinkićevoj stranci, imena kandidata danas u Kragujevcu neće biti saopštena, već će se s njima izaći u javnost onda kada se u vladajućoj koaliciji postigne dogovor o sastavu rekonstruisane vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari