Serijal: Povodom najava o okupljanju opozicije, kao i dilema u javnosti šta je uopšte sadašnje opoziciono delovanje, Danas pokreće debatu na temu o političkom poimanju „građanske Srbije“. Naši sagovornici pokušaće da odgovore na pitanja ko su danas zastupnici ideja „građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici. Zatim da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo te ideje i vrednosti, ali i da li su i kako te ideje i vrednosti neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali.


Privid je da danas građanska Srbija više ne postoji. Prolazeći kroz faze nastanka, razvoja, revolucionarnog poleta, ona je pre nekoliko godina prešla u fazu apstinencije, a sada je u depresiji. Potrebna joj je nova snaga, a tu snagu svakako ne može da crpi od onih koji podržavaju političku bižuteriju. Srbijom danas vladaju upravo takvi. Verujem da će se građanska Srbija brzo oporaviti i izaći iz stanja duboke samoanesteziranosti, ističe za Danas Zoran Živković, predsednik Nove stranke i nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik DS.

On dodaje da se politika nesposobnih da reše bilo koji problem u državi lomi na grbači građana i krajnje je vreme da se probudimo „iz kičastih, demagoških snoviđenja premijera i njegove svite“. Na političkoj sceni su se, kako kaže, pojavile nove snage, pre svega Nova stranka, koje su nastale na demokratskim i građanskim principima odlučne da zaustave dalje materijalno i moralno propadanje naše države.

„Vidimo i sve više građana koji svoj stav, ponekad još bojažljivo, iskazuju na društvenim mrežama i u svakodnevnoj komunikaciji. Neophodna je opšta demokratska mobilizacija i hrabrost da se krene u promene, da se sklone Miloševićevi omladinci koji mašu lažnim diplomama i koji demagoškim pričama prikrivaju svoju političku bizarnost i halapljivost. Građanskoj Srbiji potrebni su vredni aktivisti, a ne posmatrači i navijači“, objašnjava Živković.

Odgovarajući na pitanje da li „građanska Srbija“ ima politički prostor na levici ili na desnici, lider Nove stranke i bivši premijer Srbije ističe da građansku Srbiju ne smemo cepati na političke polove. Prema njegovim rečima, ona svoje uporište mora da ima u najboljim idejama i rešenjima koje nude savremena levica i savremena desnica.

„Levica nudi dobra rešenja kada su u pitanju zaštita prava radnika, socijalna zaštita i ljudska prava. Sa desnice valja preuzeti koncept slobodnog tržišta, vladavine prava, neprikosnovenosti vlasništva nad kapitalom i imovinom. Svi ovi principi podjednako su važni za snažnu i stabilnu građansku Srbiju“, napominje naš sagovornik.

Na pitanje da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti „građanske Srbije“, Živković odgovara da ni Vučić ni njegovi partijski i koalicioni sledbenici nemaju kapacitet da grade stabilno građansko društvo. Oni su svoje “sposobnosti” i političku viziju, dodaje on, pokazali još devedesetih godina prošlog veka. „Kako vreme odmiče samo se potvrđuje moja sumnja da oni koji sada pričaju o neophodnosti promene svesti građana nisu promenili svoj karakter. Kameleonskom politikom ne preuzimaju se ideje i vrednosti “građanske Srbije”, već se samo obmanjuje narod. Vođenjem demagoške politike, uvođenjem cenzure, razvijanjem crnog tržišta diploma i doktorata, uništavanjem kulture, parlamentarnim terorom nad opozicijom, korupcijom i stvaranjem društva u kojem vlada strah nemoguće je čuvati vrednosti građanske Srbije“, navodi Živković.

On napominje da je, nažalost, bilo mnogo „političkih manekena i političkih prostitutki koji su izdali građansku Srbiju”. Živković kaže da je siguran da ih je narod prepoznao, jer su svojim ponašanjem pokazali da nikada nisu bili, niti mogu biti stub stabilnog građanskog društva.

„Neki od njih su pogubno vodili državu prethodnih deset godina i doprineli političkom presvlačenju radikala, pranju prljavih biografija i vađenju iz blata onih koji su nekim suludim “spletom okolnosti” izbegli robiju. Na sreću, oni nisu u stanju da trajno kompromituju ideje “građanske Srbije”. Ipak, zbog tih primeraka građanskog falsifikata Srbija je u nepovrat izgubila i dalje gubi dragoceno vreme. To mora biti prekinuto i zato je Srbiji danas potrebna demokratska mobilizacija“, naglašava Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari