Zorana Mihajlović: LDP nema šta da ponudi novoj vladi, SPS najmanje loš 1

Pred Srbijom su veliki izazovi i verujem da mandatar Aleksandar Vučić pažljivo bira tim koji mora da bude još efikasniji, bolji i vredniji nego što je ovaj, ističe za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica prošle Vlade Srbije i ministarka za saobraćaj i građevinarstvo.

Odgovarajući na pitanje zašto sastav nove vladajuće strukture još nije poznat iako je najavljeno da će biti do 3. jula. Ona ujedno isključuje spekulacije da postoje određeni pritisci spolja na Vučića što se tiče toga ko će činiti novu vladu.

– Poznato je i da Vučić ne trpi pritiske, posebno one da nekog izabere za ministra. Mandatar je rekao da će nova vlada biti izabrana u što skorije vreme i biće svakako u zakonskom roku.

* Sve više se spekuliše da bi SPS ponovo mogao biti deo vlasti. Vi, ali i mnoge druge Vaše stranačke kolege, iznosili ste niz kritika na račun vašeg dosadašnjeg koalicionog partnera.

– Da li će, u kojoj meri i sa koliko ministara SPS biti u Vladi odlučiće mandatar i on će spisak svih ministara predstaviti i vrhu SNS. Ali, i pored svih opravdanih kritika koje smo moje kolege i ja iznosili na račun SPS, socijalisti su najmanje loš partner od svih ostalih stranaka.

* U javnosti se nagađa da ukoliko SPS ponovo bude u vlasti, a Dušan Bajatović ostane na čelu Srbijagasa, da će to biti jasan znak da Rusija utiče na sastav nove vlade.

– I kad sam bila ministarka energetike, tako i danas, duboko verujem da ruska strana ne štiti i ne podržava Dušana Bajatovića. Jer, zašto bi moćna Rusija podržavala jednog neuspešnog direktora. S druge strane, Srbijagas mora da prestane da bude preduzeće koje zbog svoje neefikasnosti jede sopstveni kapital.

* Da li će Čedomir Jovanović dobiti neko mesto u vladi i koji bi to resor, prema Vašem mišljenju, mogao da bude?

– Do sada nisam videla nijedan konkretan predlog kako bi LDP pomogao novoj vladi. Ali ono što sam videla jeste da se svi nude da uđu u Vladu.

* Treba li Nenad Popović iz SNP da dobije funkciju u izvršnoj vlasti, imajući u vidu njegov skepticizam prema EU kojoj Srbija teži?

– Sve stranke sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ prihvatile su program i ciljeve SNS: put u EU, uvođenje evropskih standarda i očuvanje i još veći razvoj odnosa sa Rusijom, SAD i Kinom. I građani su takvoj politici dali ubedljivo najviše glasova.

* Kakav status očekujete u novoj vladi: da zadržite isti resor, dobijete neki drugi ili postoji mogućnost da ne dobijete nijednu funkciju?

– Očekujem da nastavim da radim posao koji sam do sada radila. Rezultati tri resora koje vodim građanima su vidljivi: uveli smo elektronske građevinske dozvole, doneli Zakon o ozakonjenju, izgradili gotovo 100 km auto-puta, obnovili više od 200 km puteva i pruga. Pokrenuli smo pitanja prava žena, zaštite Roma… I ostalo je još toga da se završi.

* Protesti „Ne da(vi)mo Beograd“ svaki put su sve brojniji. Neke od Vaših kolega tu masu potcenjuju i nazivaju ih „besposličarima“. Da li ipak u vladajućim redovima postoji izvesna doza straha?

– Lista SNS koju je vodio Aleksandar Vučić ubedljivo je pobedila na izborima i građani su nam dali mandat da vodimo zemlju. Pokazali smo da umemo, da imamo rezultate i da rešavamo probleme, kako istorijske, tako i one svakodnevne, pa ćemo rešiti i ovo pitanje. Što se protesta tiče, nemam ništa protiv njih sve dok su mirni i demokratski.

* Protestuje se i u Novom Sadu zbog dešavanja u RTV. Mislite li Vi da je normalno da se u jednoj demokratskoj zemlji po promeni vlasti menja menadžment i uređivačka struktura jednog javnog servisa? I to neposredno nakon izbora.

– Ne želim da poredim stvari, ali bila sam svedok kada je u EPS, gde sam radila od 1995. godine, otkaz dobilo čak 800 najstručnijih ljudi posle izbora 2000. godine. Sećam se i da je bilo promena u RTV posle izbora 2012. u Vojvodini. A sećam se i da su podrškom poslanika SNS ponovo izabrani i zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja.

* Predsednički izbori se bliže. Da li se u SNS razgovaralo o tome čiju će kandidaturu podržati? Ako Vas budu pitali, koga biste predložili kao kandidata?

– Predsednički izbori su izmišljena tema kako bi se skrenula pažnja sa apsolutne pobede naše koalicije na izborima. Nikakvi razgovori o predsedničkim izborima i kandidatima nisu vođeni.

 

Regionalni projekti

* EU je na samitu u Parizu najavila da će finansijski podržati regionalne infrastrukturne projekte. Kada očekujete početak realizacije ovih projekata?

– Izuzetno je važno što je EU odlučila da sa 150 miliona evra podrži regionalne infrastrukturne projekte u kojima će učestvovati i Srbija. Ali, podsetila bih da je za samo jednu traku auto-puta Niš – Merdare – Priština potrebno oko 500 miliona evra. Zato pozivam EU i međunarodne kreditore da razmisle i povećaju ulaganja, jer su upravo regionalni projekti najbrži način regionalnog povezivanja, saradnje, stabilnosti i mira.

Zapaljive izjave iz Srebrenice ne doprinose saradnji

* Kako komentarišete odluke iz Srebrenice da je državni vrh Srbije nepoželjan zato što nije priznao genocid u Srebrenici?

– Nismo insistirali da se konačno nađu odgovorni za pokušaj ubistva premijera Vučića u Srebrenici prošle godine, što mislim da je morala da bude moralna i profesionalne obaveza domaćina. Ne komentarišemo i ne odgovaramo na svakodnevne zapaljive izjave koje stižu iz Srebrenice, zato što smo odgovorna Vlada koja delima pokazuje koliko nam je stalo do političke stabilnosti regiona. Opredelili smo pet miliona evra za građane Srebrenice, jer ne gledamo ko je koje vere i nacionalnosti. Od tog novca tri miliona su odvojena za infrastrukturne projekte koje su čelnici Srebrenice sami izabrali, a to su novi vrtić, obnova mosta i glavne ulice i jedna proizvodna hala ukoliko ostane novca. Zapaljive izjave ne dovode do progresa i to pojedinci treba da shvate. Što se Srbije tiče, nećemo prestati da se zalažemo za regionalnu saradnju i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari