Žujović: Na milost vlasti treba zaboraviti 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

„Izgleda da je dijalog postao najskuplja reč u ovom društvu. Olako se koristi, ali se naravno slabo primenjuje. Što se tiče prethodnog dijaloga među strankama uoči izbora, koji je počeo na Fakultetu političkih nauka, a završio se u zgradi stare Skupštine, postojala je samo želja organizatora da se nešto uradi, ali ne i samih učesnika. Umesto dijaloga, dobili smo spremne recitacije, koje su služile da se popuni neprijatna tišina, a onda naravno da se ispred da neka izjava koja apsolutno ništa ne znači, osim što štikliraš sam sebe da si se negde pojavio“.

To kaže za Danas Đorđo Žujović, funkcioner sada vanparlamentarne Liberalno-demokratske partije, koji je u ime LDP-a učestvovao u dijalogu vlasti i opozicije pre izbora 21. juna.

„Što se mene tiče lično, tih nedelja dok je to trajalo su srušene moje poslednje iluzije da postojeći politički akteri uopšte razumeju u kojoj se zemlji nalaze. Njihovo postojanje i bivstvovanje u političkom životu se sastoji samo u potrebi da se bude samom sebi svrha, a još usput ako može da se bude malo i po nekim medijima, tim bolje za njih. A što se tiče najave budućeg dijaloga, jasno je da taj dijalog po većini političkih partija treba da se vodi radi njih samih, pošto od ideja jedino postoji da se neko iz Evropske unije nacrta negde u nekom vremenu, pa presuđuje u našim sporovima. Iskreno, ne mogu baš toliko malo da cenim sebe“, navodi Žujović.

Upitan da li veruje da je vlast uopšte u stanju da učini bilo kakve ustupke, imajući u vidu stepen pritiska koji sprovodi prema neistomišljenicima, on odgovara:

„Ovoj vlast taj najavljeni dijalog dođe kao prilika da još koji put pokažu koliko ih apsolutno ne interesuje da se bave bilo čim što im oduzima vreme, dok se bave stvarima, za koje partije, funkcije i institucije postoje samo kao paravan za obavljanje drugih delatnosti. Zato ne znam šta se u tom najavljenom dijalogu uopšte i očekuje, da neko dođe i kaže: evo sada su izbori slobodni. Neće nikada to reći. Sloboda se osvaja, za svaki pedalj slobode moraš da prokrvariš, a ne da se nadaš da će neko nešto da ti dopusti ili pokloni zato što je neki evropski birokrata na proputovanju kroz Srbiju tako rekao. Ako hoćemo fer i slobodne izbore, to od nas zavisi. A na milost vlasti zaboravimo, oni i vladaju jer milosti nemaju.“

Upitan šta bi on predložio kao promene Žujović kaže da je pokušao ranije na okruglim stolovima da objasni „da mi nemamo toliko problem sa izbornim zakonodavstvom koliko sa bazičnim zakonodavstvom“.

„Pošto to kad neko uzme džipove javnih preduzeća, u njih stavi kockaste glave koje usput podele šamare onima koji im nisu simpatični, to nema baš veze sa tim da li se glasa po proporcionalnom sistemu ili većinskom“, kaže sagovornik Danasa.

Izabrani članovi POSP

Narodna skupština u petak je izabrala Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU, a članovi su: Vladimir Orlić, Elvira Kovač, Veroljub Arsić, Dragan Šormaz, Sandra Božić, Marijan Rističević, Nemanja Joksimović, Vladimir Marinković, Aleksandra Tomić, Miloš Terzić, Ilija Životić, Hadži Milorad Stošić, Đorđe Milićević, Jasmina Karanac i Šaip Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari