Zukorlić: Da sam Vučić, bio bih direktniji u osudi Dodika 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Pitanja o tome da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić istinski podržava politiku Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske i kandidata za člana Predsedništva BiH na predstojećim izborima u toj državi, ili ga pak kontroliše i suzdržava u secesionističkim namerama, dobija još više na snazi u mesecima koji slede tokom predizborne kampanje.

U razgovoru za Danas predstavnici opozicije u Srbiji, koji su se odazvali našem pozivu i pristali da izraze svoje stavove u vezi sa izborima u BiH, a u kontekstu njihove refleksije na okolnosti u Srbiji, uglavnom tako i posmatraju ceo proces, koliki je uticaj Vučića na njega i šta su posledice.

Predstavnici vlasti nisu odgovarali na pitanje Danasa na koji način će se postaviti u odnosu na izborni ciklus u susednoj državi, osim Muamera Zukorlića, koji sa svojom Strankom pravde i pomirenja učestvuje u vlasti.

– Vlasti u Srbiji ne bi trebalo da se mešaju u izborni proces u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj, kao što ne bi trebalo da se mešaju u bilo kakvoj drugoj situaciji. U interesu i Srbije i BiH je da se u duhu prijateljstva poštuje suverenitet te države, odnosno da se prepusti Bosni da sama prođe kroz svoj izborni ciklus bez ikakve podrške srpskih vlasti nekom od kandidata. Svako uplitanje Srbije u događanja u BiH ostavlja loše posledice – ističe Zukorlić za naš list.

On smatra da politika Aleksandra Vučića nije na liniji politike Milorada Dodika, bez obzira na ono što stoji u prvom planu u javnosti, poput čestih susreta i konsultacija.

– Imam utisak da su upravo te pojavnosti zapravo Vučićev pokušaj da ne bude optužen da je izdao Srbe u BiH… Da sam ja u njegovoj poziciji, međutim, preciznije bih se izjasnio kada je reč o politici Milorada Dodika koja je secesionistička. Jer, nije u redu da Vučić kaže kako podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a da istovremeno prećutkuje secesionističke izjave Milorada Dodika. To bi morao oštro da osudi – zaključuje Zukorlić za Danas.

Prema mišljenju Sande Rašković Ivić, potpredsednice Narodne stranke, na čijem je čelu Vuk Jeremić, Aleksandar Vučić će podržati Milorada Dodika na predstojećim izborima na isti način na koji je Dodik podržao njega u izbornom procesu.

– Vučić neće podržati Dodika na direktan i nedvosmislen način, već više donacijama, finansijskom pomoći, otvaranjem neke ustanove… Narodna stranka je stranka koja podržava i želi da podrži demokratske procese u svakoj državi, a Milorad Dodik nema kapacitete da odgovori tim izazovima. Previše je zašao i krenuo u nacionalističku retoriku i to onu koja liči na retoriku Aleksandra Vučića gde se on sam ispostavlja kao najvažniji. Ono što nije on, što nije njegov deo, treba uništiti. Vrlo slično ponašanje Vučića i Dodika – zaključuje Sanda Rašković Ivić za Danas.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, kratko je prokomentarisao za naš list da „želi da građani slobodno, bez straha i ucena, naprave svoj politički izbor“.

– Kakav god da bude, ako je demokratski donet, i za mene i za Srbiju je on relevantan i poštovaću ga – rekao je Janković. Potpitanje našeg lista – da li misli da je trenutna situacija takva da je moguć takav ishod, poput demokratske izborne atmosfere – ostalo je bez odgovora.

– Milorad Dodik se kandiduje za člana Predsedništva BiH dok istovremeno ne priznaje tu državu i na svaki način pokušava da onemogući svaku perspektivu BiH kao funkcionalne zemlje – ističe za Danas Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

On dodaje da je jasno da to predstavlja provokaciju koja je pre svega upućena zvaničnom Beogradu od kog Zapad očekuje da drži pod kontrolom Srbe u BiH, kao i u slučaju Srba na Kosovu.

– Dodik je pre nekoliko dana studentima Fakulteta političkih nauka ponavljao san o velikosrpskom projektu, a zapravo se obraćao i pretio Zapadu i Beogradu, kojima je tada poručio da će nastaviti da koristi svaku priliku da izazove dodatnu krizu kako bi održao svoju moć i vlast – rekao je Jovanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari